spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΕλλάδαΕνστάσεις αντισυνταγματικότητας στο ν/σ για τις καταργήσεις φορέων του δημοσίου

Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας στο ν/σ για τις καταργήσεις φορέων του δημοσίου

spot_img

Ενστάσεις περί αντισυνταγματικότητας εκφράζει η επιστημονική Επιτροπή της Βουλής για διατάξεις του νομοσχεδίου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που αφορούν διοικητικές απλουστεύσεις, καταργήσεις και συγχωνεύσεις νομικών προσώπων και υπηρεσιών του Δημόσιου τομέα.
Ειδικότερα, εκτιμάται ότι «η μεταβολή στο υπηρεσιακό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων που έχει συνέπειες στην οργάνωση και λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών, δε συνάδει προς το συνταγματικό πλαίσιο που θεσπίζεται δια του άρθρου 103 του Συντάγματος». «Η δε σκοπούμενη οργάνωση των επιμέρους υπηρεσιών είναι παρεπόμενο αποτέλεσμα διαδικασίας απομακρύνσεως μονίμων υπαλλήλων με κριτήρια τυχαία και μη συνδεόμενα με τον επιδιωκόμενο σκοπό και θεσπιζόμενα κατ’ απόκλιση των ισχυουσών διατάξεων».
Σε άλλο σημείο της έκθεσης σημειώνεται, ως προς το ζήτημα της αυτοδίκαιης λύσης των συμβάσεων εργασίας των υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των ΝΠΙΔ που καταργούνται, ότι «εφαρμόζονται συμπληρωματικά οι ρυθμίσεις της εργατικής νομοθεσίας».
Ως προς το ζήτημα της διαθεσιμότητας και της κατάργησης οργανικών θέσεων, τονίζεται η ανάγκη τήρησης της αρχής της ισότητας και παρατηρείται πως στις περιπτώσεις απόλυσης υπαλλήλων μετά από κατάργηση οργανικών θέσεων, ότι μετά την παρέλευση πενταετίας που ορίζεται ως “εύλογος χρόνος”, δεν επιτρέπεται η ανάκληση των παράνομων επωφελών ατομικών πράξεων εκτός αν το διοικητικό όργανο παρασύρθηκε στην έκδοση της πράξης από απατηλή ενέργεια του διοικούμενου που ωφελείται από αυτή.

Συμπερασματικά, μετά την πάροδο ευλόγου χρόνου «δεν φαίνεται επιτρεπτή η αυτοδίκαιη λύση των σχέσεων εργασίας υπαλλήλων, οι οποίες μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου, έστω και αν κατά τον χρόνο μετατροπής δεν συνέτρεχαν οι προβλεπόμενες κατά περίπτωση προϋποθέσεις μετατροπής», στον βαθμό βεβαίως που η μετατροπή έγινε χωρίς να υπάρξει κακόπιστη συμπεριφορά ή παράλειψη του υπαλλήλου.

spot_img

Lawjobs