Ενστάσεις επί της αρχών του νομοσχεδίου για την αποσυμφόρηση των φυλακών

0

Αν και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί μέσα στις ελληνικές φυλακές – λόγω υπερπληθυσμού των φυλακισμένων – απηύθυνε έκκληση για υπερψήφιση του νομοσχεδίου για ανθρωπιστικούς λόγους, τελικά ήταν πολλοί οι βουλευτές – μέλη της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής που διατύπωσαν σχετικές αντιρρήσεις. Ειδικότερα, αρκετοί στάθηκαν στο γεγονός ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα αποφυλάκισης, ακόμα και σε καταδικασθέντες για κακουργηματικές πράξεις σε φυλάκιση 10 ετών.

«Με πολλή δυσκολία και στεναχώρια είμαι εδώ. Να δούμε το πράγμα στην ουσία του: Δεν αντιπολιτεύεστε εμένα, αλλά είστε απέναντι σε μία πραγματικότητα. Είναι καλό αυτή τη στιγμή, σε κρεβάτια όπως αυτά που είχαμε στο στρατό, να κοιμούνται στο πάνω κρεβάτι δύο άνθρωποι αγκαλιά; Ή στο πάτωμα; Όταν ο κ. Χατζηγάκης, ως υπουργός Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας, προώθησε αντίστοιχες διατάξεις, οι φυλακισμένοι ήσαν 11.000-11.500 και σήμερα έχουν φθάσει στους 12.700 – κι απ’ αυτούς, οι 7300 είναι φτωχοί, που, όχι μόνον δεν έχουν δυνατότητα να εξαγοράσουν τις ποινές τους, αλλά δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε οδοντόπαστες. Υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα».

Επιχειρηματολογώντας υπέρ του νομοσχεδίου ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε χαρακτηριστικά: «Μας λένε βεβαίως, πως εμείς ανεβάζουμε το άνω όριο ποινής του αποφυλακιζόμενου στα 10 χρόνια. Το κάνουμε όμως με ένα σωρό εξαιρέσεις. Και σε κάθε περίπτωση, αποφυλακίζονται καταδικασμένοι που τους μένουν λίγοι μήνες (έως 7), μέχρι την κανονική τους αποφυλάκιση. Δεν ισχύει λοιπόν το επιχείρημα ότι «τους βγάζουμε έξω». Και κανείς έμπορος ναρκωτικών δεν αποφυλακίζεται, καθώς η εμπορία τιμωρείται με τουλάχιστον 12 χρόνια φυλάκιση. Ενδεχομένως να αποφυλακιστεί κανένα βαποράκι».

Ο κ. Παπαϊωάνου τόνισε ιδιαίτερα την ύπαρξη εξαιρέσεων στην δυνατότητα αποφυλάκισης – και αυτές αφορούν συγκεκριμένους τύπους εγκλημάτων.

Αντίθετα ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Χάρης Καστανίδης, έκανε λόγο για «προβληματικές διατάξεις που έρχονται σε σύγκρουση με βασικές αρχές του δικαιικού μας συστήματος», εκτιμώντας πως είναι δυνατόν να εγερθούν ζητήματα αντισυνταγματικότητας (π.χ. καταστρατήγηση της αρχής της ίσης μεταχείρισης), ενώ εντόπισε και αντιφάσεις ανάμεσα στην εισηγητική έκθεση και στο σώμα του νομοσχεδίου και υπογράμμισε πως «δεν δίνεται η δυνατότητα στην αρμόδια αρχή, να εκτιμήσει εάν βαριά πειθαρχικά παραπτώματα του έγκλειστου κατά την διάρκεια της φυλάκισης, μπορεί να αποτρέπουν την υπό όρους απόλυση».

Σχόλια