Ενστάσεις για την συνταγματικότητα του 42% του Ν.3434/06

0

Αρκετές ενστάσεις με τις οποίες αμφισβητείται το ποσοστό 42% του Ν.3434/06 ως αντισυνταγματικό, έχουν κατατεθεί σε διάφορες περιφέρειες της χώρας και αναμένεται η έκδοση αποφάσεων από διάφορα Διοικητικά Eφετεία και Πρωτοδικεία.

Αν οι ενστάσεις γίνουν δεκτές από τα Δικαστήρια, θα οδηγήσουν σε σοβαρές ανακατατάξεις του εκλογικού χάρτη της χώρας, καθώς θα πρέπει να αποφασισθεί η διενέργεια επαναληπτικών νομαρχιακών εκλογών, στις νομαρχίες που πρώτες τις υπέβαλαν.

Οι περισσότερες από τις ενστάσεις έχουν κατατεθεί από τον καθηγητή AEI – συνταγματολόγο Γ. Σωτηρέλη, ο οποίος επισημαίνει ότι το 42% αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της αρχής της ισοδυναμίας της ψήφου, καθώς υποβαθμίζει δραματικά τη νομική αξία της ψήφου των εκλογέων, που δεν ψηφίζουν τον επιτυχόντα συνδυασμό και οι οποίοι μπορεί και να προσεγγίζουν το 58%.

Πέρα από την αντισυνταγματικότητα του 42%, με πολλές ενστάσεις τίθεται και ζήτημα αντισυνταγματικότητας του ίδιου νόμου 3434/06, κατά το μέρος που πρόβλεψε ότι τα λευκά ψηφοδέλτια δεν συνυπολογίζονται για την εξεύρεση του εκλογικού μέτρου.

Σημειώνεται, ότι η διάταξη αυτή του N. 3434/06 έρχεται σε αντίθεση με την πρόσφατη απόφαση 12/05 του Aνωτάτου Eιδικού Δικαστηρίου (AEΔ), που ερμήνευσε το Σύνταγμα για να καθορίσει τη σημασία της λευκής ψήφου.

Σχόλια