Ενστάσεων συνέχεια στο εκλογοδικείο

0

Νέες ενστάσεις κατατέθηκαν στο εκλογοδικείο όσον αφορά τα αποτελέσματα των πρόωρων εκλογών της 16ης Σεπτεμβρίου. Μεταξύ των ενστάσεων η μια είναι σε βάρος της εκλογής του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη.
Το Π.Δ. 99/2007 προβλέπει ότι ορισμένες κατηγορίες προσώπων, όπως πρώην πρωθυπουργοί, θεωρείται ότι «λαμβάνουν σταυρούς προτίμησης στο σύνολο των εγκύρων ψηφοδελτίων του συνδυασμού στο ψηφοδέλτιο του οποίου περιλαμβάνονται».
Ο εκλογέας, με ένστασή του υποστηρίζει ότι «η πριμοδότηση που έγινε στον Κώστα Σημίτη παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές της λαϊκής κυριαρχίας, της ελεύθερης και ανόθευτης εκδήλωσης της λαϊκής θέλησης, που αποτελεί έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας. Επίσης, παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της ισότητας και το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, καθώς ο κ. Σημίτης έλαβε το σύνολο των σταυρών στην εκλογική περιφέρεια του Πειραιά».
Ο υπουργός Παιδείας και βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ, Ευριπίδης Στυλιανίδης μαζί με άλλους δύο εκλογείς στρέφονται κατά των αναπληρωματικών βουλευτών του ίδιου κόμματος, Χαρ. Μπρατζουκάκη και Σαϊτ Ερντογάν.
Στην ένστασή τους καταγγέλλουν λάθη στην καταμέτρηση των σταυρών και ζητούν να καταμετρηθούν στον υπουργό Παιδείας 15.061 σταυροί, αντί 14.652.
Ένσταση επίσης κατατέθηκε κατά του βουλευτή Α Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Απ. Τζιτζικώστα, για παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας για την διαφημιστική προβολή των υποψηφίων βουλευτών με γιγαντοαφίσες, προβολή φωτογραφιών σε περιοδικά κ.λπ.
Για λάθη στην καταμέτρηση των σταυρών διαμαρτύρεται επίσης ο πρώτος αναπληρωματικός βουλευτής ΝΔ Βοιωτίας, Ι. Καράμπελας, ο οποίος κατέθεσε ένσταση κατά του βουλευτή του ίδιου κόμματος Ανδρ. Κουτσούμπα. Ο κ. Καράμπελας ζητάει να αναγνωριστεί ότι έλαβε 8.473 σταυρούς (αντί 8.436), και να ανακηρυχθεί βουλευτής.

Σχόλια