Ένταση στην Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας

0

Σε τεταμένο κλίμα, παρουσία και του υπουργού Δικαιοσύνης, Χάρη Καστανίδη, ολοκληρώθηκε στην Καβάλα η συνεδρίαση της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας. Αφορμή στάθηκε η παρουσία μικρής οργανωμένης ομάδας δικηγόρων που κρατώντας πανό διαμαρτύρονταν για “”την καταπάτηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων και για την επιχειρούμενη απελευθέρωση του επαγγέλματος που προωθεί η κυβέρνηση””, βάση της κοινοτικής απόφασης. Οι δικηγόροι εμποδίστηκαν αρχικά να μπουν στο χώρο της ολομέλειας στη συνέχεια, όμως, με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργού και των προέδρων, τους δόθηκε η άδεια να παρακολουθήσουν τις εργασίες.
Σε όλη τη διάρκεια των εισηγήσεων των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων και λιγότερο κατά την τοποθέτηση του υπουργού, η ομάδα των δικηγόρων δημιούργησε κλίμα έντασης και αντιπαράθεσης ενώ δεν έλειψαν οι χειροδικίες και οι αποδοκιμασίες.
Την έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας απασχόλησαν τα επαγγελματικά δικαιώματα του κλάδου, όπως αυτά διαμορφώνονται μετά την Κοινοτική απόφαση αλλά και την απαίτηση της τρόικας για απελευθέρωση όλων των κλειστών επαγγελμάτων.
Κατά τη συνεδρίαση τέθηκαν επί τάπητος οι υποχρεωτικές ελάχιστες αμοιβές, οι εδαφικοί περιορισμοί, οι πολύεπαγγελματικές δραστηριότητες και η διαφήμιση.
Ο κ. Καστανίδης από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα συνεχίζονται και ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης καταβάλει σκληρές προσπάθειες ώστε οι δικηγόροι να μην στερηθούν σημαντικών και ουσιαστικών δικαιωμάτων τα οποία θα αποβούν επιζήμια ακόμα και για την εθνική οικονομία.
Την ίδια ώρα, πάντως, έθεσε το δίλημμα της εξ αρχής άρνησης στα όσα ζητεί η τρόικα, δίνοντας αγώνα στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων με ορατό τον κίνδυνο να χάσουν τα πάντα ή συνέχισης της διαπραγμάτευσης. Στην τελευταία όμως περίπτωση επισήμανε ο υπουργός θα πρέπει να επικεντρωθούν μόνο σε δυο σημεία τα οποία ο ίδιος χαρακτήρισε ουσιαστικής και κεφαλαιώδους σημασίας. Το πρώτο είναι οι υποχρεωτικές ελάχιστες αμοιβές που σύμφωνα με την Ε.Ε. και την τρόικα πρέπει να καταργηθούν (κάνοντας λόγο ο υπουργός για την υιοθέτηση ενδεικτικών τιμών στις αμοιβές) και το δεύτερο είναι οι πολύεπαγγελματικές δραστηριότητες που πλέον θα επιτρέπονται. Επίσης, ο υπουργός έθεσε και το θέμα των συμβολαίων στη σύναψη των οποίων πλέον δε θα είναι πλέον απαραίτητη η παρουσία δικηγόρων.
Τόνισε επίσης ότι για την άρση των εδαφικών περιορισμών μπορεί να υπάρξει ρύθμιση σε επίπεδο συμφωνιών με τους Δικηγορικούς Συλλόγους ενώ το θέμα της διαφήμισης το χαρακτήρισε ανούσιο. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι σε μια διαπραγμάτευση και μάλιστα ιδιαίτερα σκληρή κάτι δίνεις και κάτι παίρνεις.
Ο κ. Καστανίδης ανάλυσε λέξη προς λέξη όλα όσα ορίζονται στο μνημόνιο για την απελευθέρωση των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων αλλά και τα όσα ορίζει η Κοινοτική απόφαση ώστε και η ελληνική νομοθεσία να εναρμονιστεί με τις νομοθεσίες των άλλων χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εξέφρασε, πάντως, την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση δια στόματος του πρωθυπουργού θα έχει ξεκαθαρίσει μέχρι τα τέλη Αυγούστου τι προτίθεται να πράξει για όλα τα κλειστά επαγγέλματα και τις αλλαγές που επιβάλλεται να δρομολογηθούν.

Σχόλια