Εντολή για άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών μελών της Μονής Εσφιγμένου

0

Ο ανακριτής του Γ Ειδικού Τμήματος Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης ζήτησε το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών μελών της παλιάς αδελφότητας της Μονής Εσφιγμένου του Αγίου Όρους στο πλαίσιο της κύριας ανάκρισης για την υπόθεση της εκποίησης περιουσιακών στοιχείων της Ιεράς Μονής.
Ήδη από τις αρχές του έτους ασκήθηκαν από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος ζηλωτών της Μονής Εσφιγμένου, οι οποίοι φέρονται ότι υπέγραψαν συμβολαιογραφικές πράξεις με τις οποίες δωρίζονται σε φυσικά πρόσωπα και οργανώσεις παλαιοημερολογιτών μεγάλες εκτάσεις της ακίνητης περιουσίας του μοναστηριού.
Στο πλαίσιο της κύριας ανάκρισης, διερευνώνται τυχόν ευθύνες συμβολαιογράφων και δικηγόρων που συνυπέγραψαν τις συγκεκριμένες συμβολαιογραφικές πράξεις.
Όπως έγινε γνωστό, ο Ειδικός Ανακριτής ζήτησε από τις τράπεζες να τον ενημερώσουν για την ύπαρξη λογαριασμών – ατομικών ή κοινών – των οποίων δικαιούχοι είναι οι επτά διωκόμενοι ζηλωτές μοναχοί, καθώς και για τους τραπεζικούς λογαριασμούς που κατέχει η Ιερά Μονή.
Ακόμη, ζητείται από τις τράπεζες να αποστείλουν στην Ανακριτική Αρχή όλα τα στοιχεία της κίνησης των παραπάνω λογαριασμών, τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας και τις ακριβείς διευθύνσεις των προσώπων που έχουν καταθέσει χρηματικά ποσά στους συγκεκριμένους τραπεζικούς λογαριασμούς.
Να σημειωθεί ότι για την υπόθεση ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Βασίλης Φλωρίδης, είχε ασκήσει τον περασμένο Ιανουάριο ποινικές διώξεις σε βάρος των ζηλωτών μοναχών για τις κατηγορίες της απιστίας κατ’ εξακολούθηση και της υπεξαίρεσης κατ’ εξακολούθηση σε βάρος νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με ζημιά που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ.
Η έρευνα, που προηγήθηκε σε επίπεδο προκαταρκτικής εξέτασης, επικεντρώθηκε σε αγροτικές εκτάσεις που υπερβαίνουν τα 200 στρέμματα, διαμερίσματα και οικόπεδα έκτασης περί τα 15 στρέμματα. Η δε εμπορική τους αξία υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 5 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τη δικογραφία, τα επίμαχα ακίνητα βρίσκονται σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Σχόλια