Έντονη αντίδραση της Ένωσης Δικαστικών ΣτΕ για το εμπορικό κέντρο στο Βοτανικό

0

Η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας κατήγγειλε τον καταιγισμό ύβρεων, απειλών και απαξιωτικών χαρακτηρισμών εις βάρος του Δικαστηρίου και των μελών του, από δημοσίους λειτουργούς και δημοσιογράφους με αφορμή την πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Αναστολών για το πάγωμα ανέγερσης εμπορικού κέντρου στο Βοτανικό.
Η συμπεριφορά αυτή, σύμφωνα με την Ένωση, «οδηγεί σε απαξίωση του συνταγματικά επιτασσόμενου δικαστικού ελέγχου και θέτει τη χώρα εκτός του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού, ουσιώδες στοιχείο του οποίου είναι ο δικαστικός έλεγχος της δράσης της Διοίκησης».
Επιπλέον, η Ένωση στην ανακοίνωσή της επισημαίνει: «Μια διοικητική πράξη, η οποία εκδόθηκε κατ εφαρμογήν νόμου που ψηφίστηκε με διακομματική συναίνεση και την οποία ενδεχομένως υποστηρίζει μία σημαντική μερίδα της κοινής γνώμης, δεν εξαιρείται από τον δικαστικό έλεγχο. Οι δικαστικές αποφάσεις -και αυτές που εκδίδονται στο πλαίσιο της παροχής προσωρινής δικαστικής προστασίας- υπόκεινται σε κριτική, η οποία όμως πρέπει να στηρίζεται σε επιχειρήματα με στοιχειώδη έστω τεκμηρίωση.
Αθεμελίωτοι ισχυρισμοί για έλλειψη αμεροληψίας των δικαστών που χειρίζονται τη συγκεκριμένη υπόθεση είναι απολύτως απαράδεκτοι, επικίνδυνοι και αποτελούν πρωτοφανή παρέμβαση και άσκηση πίεσης στο έργο της Δικαιοσύνης, εν όψει της εκδίκασης της κύριας υπόθεσης.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει απόλυτη επίγνωση της σοβαρότητας της συγκεκριμένης υπόθεσης και είναι αυτονόητο ότι θα ασκήσει τις αρμοδιότητές του αποκλειστικά στο πλαίσιο που καθορίζει το Σύνταγμα. Οι αποφάσεις του λαμβάνονται ύστερα από δημόσια έγγραφη και προφορική διαδικασία και εξαντλητικές διασκέψεις. Αιτιολογούνται αναλυτικά και δημοσιοποιούνται για να υποβληθούν σε δημόσια κρίση».
Υπενθυμίζεται ότι στο ΣτΕ κατά της ανέγερσης του εμπορικού κέντρου στο Βοτανικό έχει κατατεθεί αίτηση αναστολής αλλά και ακύρωσης.

Σχόλια