Έντονη αντιπαράθεση υπουργού Δικαιοσύνης και Ένωσης Εισαγγελέων

0

Έντονη αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Αντ. Ρουπακιώτη και της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, με αφορμή δηλώσεις του υπουργού σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Η Ελευθεροτυπία» για θεσμική επιλογή αθρόων προσωρινών κρατήσεων και «ακτιβιστική συμπεριφορά» στο Δικαστικό Σώμα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης, με μια ιδιαίτερα μακροσκελή ανακοίνωσή του, εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τη συγκεκριμένη δήλωση του υπουργού και επισημαίνει ότι «δηλώσεις αυτού του περιεχομένου, προερχόμενες μάλιστα από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, δημιουργούν πλάνη στους πολίτες, σχετικά με τα κριτήρια απονομής της Ποινικής Δικαιοσύνης και τον τρόπο άσκησης του δικαιοδοτικού έργου των δικαστικών λειτουργών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι αποφάσεις τους είναι συχνά προϊόν αυθαιρεσίας και επιλογών άσχετων με το νόμο και το Σύνταγμα και, πάντως, ευκαιριακών». Οι Εισαγγελείς υπογραμμίζουν ότι «η Δικαιοσύνη απονέμεται αποκλειστικά εντός των αυστηρών πλαισίων που θέτει το Σύνταγμα και ο νόμος, οι όποιες δε μεμονωμένες παρεκβάσεις, έχουν διαχρονικά ελεγχθεί από τα αρμόδια δικαστικά όργανα. Επομένως, «ο ακτιβισμός» είναι ατυχής έκφραση που δεν αποδίδει το δικαστικό φρόνημα, ούτε οποιαδήποτε σχέση έχει με την άσκηση του δικαιοδοτικού έργου δικαστών και εισαγγελέων, περιλαμβανομένης της επιβολής μέτρων δικονομικού καταναγκασμού ή στερητικών της ελευθερίας ποινών». Η επιβολή δε, της προσωρινής κράτησης αποτελεί μέτρο εξαιρετικό αλλά απολύτως αναγκαίο εάν ληφθούν υπόψη τα στατιστικά δεδομένα της ποσοτικής και ποιοτικής μετάλλαξης της βαρείας εγκληματικότητας κατά την τελευταία δεκαετία, καθώς και η εξαντλούμενη ανοχή του κοινωνικού συνόλου έναντι της νομοθετικά θεσπιζόμενης «επιείκειας» απέναντι στο έγκλημα, που τείνει να λάβει τη μορφή συγκεκαλυμμένης ατιμωρησίας των δραστών. Το ΔΣ της Ένωσης καταλήγει καλώντας τον υπουργό Δικαιοσύνης να «να αποφεύγει στο μέλλον δηλώσεις, που δεν εξυπηρετούν τη διαμόρφωση εκ μέρους των πολιτών αντικειμενικής άποψης για τα της απονομής της Ποινικής Δικαιοσύνης, δημιουργούν σύγχυση, κλονίζουν την εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη ως θεσμικού πυλώνα του δημοκρατικού Πολιτεύματος και διαταράσσουν αδικαιολόγητα τις επιθυμητές σχέσεις σύμπνοιας και καλής πίστης μεταξύ των δικαστικών λειτουργών και του αρμόδιου για θέματα Δικαιοσύνης Υπουργείου».

Ο κ. Ρουπακιώτης, με σχετική ανακοίνωσή του, εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για την απρόσμενη ανακοίνωσης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, από την οποία προκύπτει, ότι, είτε δεν γνώριζε, είτε αγνόησε την πληρότητα των δηλώσεων του κατά την πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Έτσι, και μόνο από το δημοσίευμα της εφημερίδας που η ίδια η Ένωση επικαλείται προκύπτει αδιαμφισβήτητα ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε επί λέξει: «Οι Δικαστές και οι Εισαγγελείς πρέπει να επιτελούν το καθήκον τους σε κάθε εποχή, με την ίδια αυστηρότητα και επιείκεια. Τα πτώματα δεν είναι πολύ δύσκολο να τα τιμωρήσεις. Πιστεύω ότι οι έλληνες δικαστές δεν επιλέγουν πτώματα αλλά εγκληματίες με υπόσταση, ώστε ο δικαιοδοτικός τους λόγος να είναι αξιόπιστος. Το υπουργείο Δικαιοσύνης δηλώνει ότι δεν αποδέχεται τις ακτιβιστικές συμπεριφορές στο Δικαστικό Σώμα και πιστεύει ότι και αυτό τις αποφεύγει». Κατά συνέπεια προκαλεί εντύπωση το γεγονός, ότι αποκόπηκε μέρος των δηλώσεων του Υπουργού για λόγους που ο ίδιος αδυνατεί να αντιληφθεί.

Σχόλια