Εντός της εβδομάδας ο νέος νόμος περί ευθύνης υπουργών

0

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο το σχέδιο νόμου περί ευθύνης υπουργών. Με τη ρύθμιση που προωθείται, το υπουργείο Δικαιοσύνης επιχειρεί να καλύψει το νομικό κενό που οδηγεί, πολλές φορές, στην ατιμωρησία πολιτικών προσώπων.
Ο νέος νόμος για τις ποινικές ευθύνες υπουργών δεν θα έχει αναδρομική ισχύ, ξεκαθάρισε ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, διευκρινίζοντας ότι μέσω των νέων ρυθμίσεων θα ορίζεται η βάση των δεδομένων για την έρευνα μελλοντικών αξιόποινων συμπεριφορών εκ μέρους μελών της κυβέρνησης.
Αναφορικά με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, ο κ. Καστανίδης πρότεινε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας τέσσερις αλλαγές. Η βασικότερη συνδέεται με τον χρόνο υπολογισμού της παραγραφής, καθώς αυτός δεν αρχίζει να μετρά από τον χρόνο τέλεσης της πράξης, αλλά από την επέλευση του ζημιογόνου αποτελέσματος.
Οι τέσσερις αλλαγές που προτάθηκαν αφορούν: την καθιέρωση και για τους υπουργούς, της συνήθους παραγραφής που ισχύει για όλους τους πολίτες, την έναρξη του χρόνου τέλεσης των εγκλημάτων των υπουργών από την επέλευση του ζημιογόνου αποτελέσματος και όχι της ενέργειας, τη διενέργεια ανάκρισης από εισαγγελέα εφετών ο οποίος θα διατυπώνει κατ΄ αρχάς ένα συμπέρασμα και τέλος τον σαφή προσδιορισμό των αδικημάτων που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων των υπουργών.

Σχόλια