Επαναδιατύπωση των διατάξεων για την αποσυμφόρηση των φυλακών

0

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επαναδιατύπωση των διατάξεων του περασμένου Δεκεμβρίου, που στόχευαν στην αποσυμφόρηση των φυλακών, καθώς ο αριθμός των ευεργετηθέντων κρατουμένων, διαπιστώθηκε ότι ήταν κατώτερος του εκτιμηθέντος.

Όπως είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Δένδιας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, στο πλαίσιο συζήτησης για τους ανήλικους παράνομους μετανάστες, οι κρατούμενοι, που αποφυλακίστηκαν το τελευταίο διάστημα, είναι 968 και δεν είναι όλοι από το νομοθέτημα, που ψήφισε η Βουλή.

«Σε αυτούς είναι και όσοι θα αποφυλακίζονταν με τις κοινές διατάξεις των ευεργετικών όρων, που σημαίνει ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης έκαναν δραματικό λάθος υπολογισμού», είπε ο κ. Δένδιας.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα γίνει επαναδιατύπωση των συγκεκριμένων διατάξεων, ώστε να πραγματοποιηθεί αυτό που επιδιώχθηκε από τους προκάτοχούς του, δηλαδή, ένας σημαντικός αριθμός κρατουμένων να βγει από τις φυλακές.

«Το νομοθέτημα αναφέρεται σε στερητική ποινή της ελευθερίας έως πέντε ετών. Τα μισά δικαστήρια εξέλαβαν ότι αυτό δεν περιλαμβάνει την κάθειρξη, έστω και αν η κάθειρξη είναι πέντε ετών και πάνε μόνο στη φυλακή. Επομένως, έχουμε στην Ελλάδα δύο νομολογίες. Η μία αν έχεις κάθειρξη πέντε ετών, σε αφήνει και η άλλη, όχι. Φέρνουμε μια διάταξη για να το ρυθμίσουμε», κατέληξε ο κ. Δένδιας.

Σχόλια