Επανεξετάζονται οι μη κυβερνητικές οργανώσεις

0

Σε κλείσιμο είτε σε αλλαγή πορείας θα οδηγηθούν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις βάσει του νομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη βουλή μετά τις γιορτές.

Ορισμένες από τις πιο σημαντικές αλλαγές είναι ότι οι μη κυβερνητικές οργανώσεις θα χρηματοδοτούνται πλέον από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά το 50% των αναγκών τους. Το υπόλοιπο ποσόν θα το αναζητούν σε άλλες – ιδιωτικές– πηγές, τις οποίες θα θέτουν υπ’ όψιν του υπουργείου.

Για να ενταχθούν στις «λίστες ενίσχυσης» του υπουργείου Εξωτερικών θα πρέπει να διαθέτουν «ίδια κεφάλαια» ως βάση εκκίνησης, αλλά και να καταθέτουν σαφές αντικείμενο έργου, το οποίο, φυσικά, δεν θα έρχεται σε αντίθεση με τους εθνικούς στόχους και τις εθνικές στρατηγικές.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την κρατική επιχορήγηση θα είναι η προϊστορία τους, δηλαδή «τα δείγματα γραφής» που έχουν να επιδείξουν.

Σύμφωνα με το επιτελείο του αρμόδιου υφυπουργού Εξωτερικών Π. Δούκα, τα νέα αυστηρά κριτήρια θα οδηγήσουν και στη δραστική μείωση των κονδυλίων που διατίθενται ετησίως για τις ΜΚΟ, τα οποία ξεπερνούν τα 50 εκατομμύρια ευρώ.

Ενδεικτικές περιπτώσεις κακοδιαχείρισης από την πλευρά των μη κυβερνητικών οργανώσεων είναι η κατασκευή ανύπαρκτου φράγματος σε χώρα της Αφρικής, ένα πρόγραμμα αειφόρου ανάπτυξης… στην έρημο και ένα άλλο συλλογής ναρκών στο Κοσσυφοπέδιο.

Σχόλια