Επί τάπητος η σχέση μεταξύ ΜΜΕ, Blogs και Δικαιοσύνης

0

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος και ο τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών των Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης διοργάνωσαν στην Αθήνα ημερίδα με θέμα «Ζητήματα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης». Στην ημερίδα προήδρευσε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ι. Τέντες, ενώ τις εργασίες της έκλεισε με τα συμπεράσματά του ο πρόεδρος της Ένωσης, Π. Μπρακουμάτσος.
Εισηγητές στην εκδήλωση ήταν επίσης οι : Αριστοτέλης Χαραλαμπάκης, καθηγητής Ποινικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Θράκης, Φώτης Μακρής, αντεισαγγελέας Α.Π., Νίκος Κωνσταντόπουλος, βουλευτής-δικηγόρος, και Δημήτρης Ζημιανίτης, εισαγγελέας Πρωτοδικών.
Στην τοποθέτησή του, ο Αρ. Χαραλαμπάκης τόνισε ότι η ανάπτυξη των ΜΜΕ και ο τρόπος που εμπλέκονται στην ποινική δίκη φέρνουν σε σύγκρουση τα δικαιώματα της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας και της πληροφόρησης. Ο κ. Χαραλαμπάκης επεσήμανε ότι η νομολογία του Αρείου Πάγου όσο και η νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αναδεικνύουν περισσότερο το δικαίωμα για πληροφόρηση, με αποτέλεσμα να υποχωρεί το δικαίωμα της προσωπικότητας. Επιπλέον, ο καθηγητής χαρακτήρισε τα ιστολόγια ως καταφύγιο του κάθε συκοφάντη που εκμεταλλεύεται την ανωνυμία του.
Στα δια του Τύπου τελούμενα εγκλήματα αναφέρθηκε, από την πλευρά του ο Φώτης Μακρής που τόνισε ότι το Διαδίκτυο είναι πηγή κινδύνου για την προσωπικότητα του ατόμου, καθώς ο χρήστης αυτού έχει τη δυνατότητα να διασπείρει σε ελάχιστο χρόνο ψευδή γεγονότα για τρίτους. Ο κ. Μακρής ζήτησε την αναλογική εφαρμογή στο διαδίκτυο των διατάξεων περί Τύπου.
“Σε μια εποχή συστημικής και αξιακής απορρύθμισης κατά την οποία τα κέντρα λήψης αποφάσεων κείνται εκτός θεσμών, η μαζική επιβολή των ΜΜΕ είναι πραγματικότητα”, τόνισε κατά την τοποθέτησή του, στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας “ποινική δίκη και ΜΜΕ”, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος. Ο κ. Κωνσταντόπουλος έκανε ειδική μνεία στην τηλεοπτική μετάδοση της ποινικής δίκης εκφράζοντας επιφυλάξεις, καθόσον, όπως είπε, αλλοιώνει το χαρακτήρα όλων των παραγόντων της δίκης αλλά και την ίδια την ποινική δίκη.
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Φώτης Μακρής, που είπε ότι ενώ αρχικά ήταν υπέρ της τηλεοπτικής μετάδοσης, στη συνέχεια μετέβαλε γνώμη διότι η εμπειρία από τέτοιου είδους μεταδόσεις στο παρελθόν ήταν αρνητική.
Αντικρουόμενες ήταν οι απόψεις που εκφράσθηκαν στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας “παράνομα αποδεικτικά μέσα και χρήση αυτών από τα ΜΜΕ”. Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Ζημιανίτης ανέφερε, ότι η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και η νομολογία του ΕΔΔΑ δεν αποκλείουν κατ αρχήν τη δικονομική αξιοποίηση των αποδεικτικών μέσων που κτήθηκαν με παράνομα μέσα και αφήνει το θέμα αυτό στην κρίση και τη στάθμιση που θα κάνει ο εθνικός δικαστής. Επιπλέον, αναφερόμενος στις ρυθμίσεις του Ν. 3674/2008 εξέφρασε την αντίθεσή του με τις μεταβολές που επήλθαν: με τη μετατροπή σε κακούργημα της παραβίασης του απορρήτου της τηλεφωνικής και προφορικής συνομιλίας, διότι αποδείχθηκε ότι η προηγούμενη ρύθμιση δεν εφαρμόσθηκε όπως έπρεπε, ενώ υπαγορεύθηκε από πολιτικές συγκυρίες, με την κατάργηση του λόγου άρσης του αδίκου της χρήσης των παγιδευμένων συνομιλιών στο δικαστήριο, διότι πλέον δυσχεραίνεται η αναζήτηση της ουσιαστικής αλήθειας από το δικαστήριο και με την αντικατάσταση της παρ. 2 του άρθρου 177 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, όπου πλέον δεν είναι δυνατή η δικονομική αξιοποίηση παράνομων αποδεικτικών μέσων σε ουδεμία περίπτωση και πλέον δεν μπορούν να αξιοποιηθούν ούτε για την κήρυξη ενοχής για πράξεις που τιμωρούνται με ισόβια κάθειρξη ούτε και κυρίως για να αποδειχθεί η αθωότητα του κατηγορουμένου.
Την αντίθεσή τους στις θέσεις αυτές εξέφρασαν τόσο ο Αργ. Καρράς, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, όσο και ο Β. Μαρκής αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, οι οποίοι υπερασπίστηκαν την πλήρη απαγόρευση των παράνομων αποδεικτικών μέσων.

Σχόλια