Επί τάπητος τα δικαιώματα των κρατουμένων

0

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σωτήρης Χατζηγάκης είχε συνάντηση με τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής της πρωτοβουλίας για τα δικαιώματα των κρατουμένων, Ιωάννα Κούρτοβικ, Αναστασία Χριστοδουλοπούλου, Παναγιώτης Λάμπρου και Νικόλαος Γιαννόπουλος.
Στη δίωρη συνάντηση η επιτροπή ανέπτυξε στον κ. Χατζηγάκη τα 17 αιτήματα των κρατουμένων στις φυλακές.
Μεταξύ αυτών, είναι η βελτίωση των γενικών συνθηκών κράτησης και μεταχείρισης των κρατουμένων, η μείωση των ποινών έκτισης, η αύξηση των ημερών αδειών εξόδου, η κατάργηση των έως τώρα πειθαρχικών ποινών, ο περιορισμός του μέτρου της προφυλάκισης από 18 μήνες σε 12, οι νέες ρυθμίσεις στα ευεργετικά ημερομίσθια και η προσαρμογή της Ελληνικής νομοθεσίας με την Απόφαση Πλαίσιο 2004/757/ΔΕΥ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, τα μέλη της επιτροπής ανέλαβαν να υποβάλουν έως την ερχόμενη Δευτέρα, επεξεργασμένες προτάσεις ρυθμίσεων και να αποσαφηνίσουν ορισμένα σημεία των παραπάνω αιτημάτων των κρατουμένων.
Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηγάκης δεσμεύτηκε ότι θα θέσει τα αιτήματα των κρατουμένων υπόψη του αρμοδίου θεσμικού οργάνου, του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου Φυλακών (ΚΕΣΦ), το οποίο και θα τα εξετάσει εντός των αμέσως προσεχών ημερών.
Ακόμη, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συμφωνήθηκε ότι μετά τη συνεδρίαση και τις προτάσεις του ΚΕΣΦ θα ακολουθήσει νέα συνάντηση και συνεργασία του υπουργού Δικαιοσύνης με την επιτροπή της πρωτοβουλίας για τα δικαιώματα των κρατουμένων, κατά την οποία ο κ. Χατζηγάκης θα ανακοινώσει συγκεκριμένες αποφάσεις επί των θεμάτων αυτών και συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποίησης, είτε αυτό αφορά σε υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους, είτε σε αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες.
Σε δήλωσή του ο κ. Χατζηγάκης τόνισε ότι η συνάντηση που είχε με τα μέλη της επιτροπής ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη, διαφωτιστική και παραγωγική.