Επικοινωνία Ι. Τέντε με τους εισαγγελείς για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, ενώ η Βουλγαρία προσέφυγε για το θέμα στην Κομισιόν

0

Οδηγίες προς τους προϊσταμένους των εισαγγελιών εφετών στις περιοχές των οποίων βρίσκονται σε εξέλιξη αγροτικές κινητοποιήσεις έδωσε χθες τηλεφωνικά ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες.
Ο κ. Τέντες κάλεσε τους εισαγγελικούς λειτουργούς να διενεργούν ελέγχους στα σημεία συγκέντρωσης των αγροτών και να ασκούν ποινικές διώξεις μόνο εφόσον προκαλούνται σοβαρά προβλήματα παρακώλυσης των συγκοινωνιών.
Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ ζήτησε χθες με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο να παρέμβει άμεσα για τον τερματισμό του αποκλεισμού των ελληνοβουλγαρικών συνόρων από Έλληνες αγρότες, κατηγορώντας τις ελληνικές αρχές ότι δεν λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση της ελεύθερης διακίνησης αγαθών μέσω της επικράτειας ενός κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο κ. Μπορίσοφ υποστηρίζει επίσης ότι παραβιάζονται τα άρθρα 30 και 36 της ιδρυτικής συνθήκης της Ε.Ε. αναφορικά με τις εισαγωγές και τις εξαγωγές, καθώς και σημεία του Κανονισμού 2679/98, ο οποίος προβλέπει την άρση των εμποδίων στις εμπορικές συναλλαγές. «Η Δημοκρατία της Βουλγαρίας δεν θέλει να παραβιάσει, κατά κανένα τρόπο, την άσκηση θεμελιωδών δικαιωμάτων, που αναγνωρίζονται από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., όπως το δικαίωμα στην απεργία. Ωστόσο, κάθε μορφή διαμαρτυρίας, που παραβιάζει θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες άλλων πολιτών της Ε.Ε. και θίγει αρχές της Κοινής Αγοράς της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, είναι τελείως απαράδεκτη», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.

Σχόλια