Επικυρώθηκε η συμμετοχή στην Eurojust

0

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επικύρωσαν το νομοσχέδιο για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Μονάδα Δικαστικής Συνεργασίας (Eurojust), η οποία έχει συσταθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από το 2003.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υπερψήφισαν επί της αρχής και επί των άρθρων το νομοσχέδιο, συμφωνώντας βασικά πως η υπερψήφισή του απορρέει από τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της Ελλάδας.

Ωστόσο, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Πεταλωτής, εξέφρασε την πεποίθηση πως το νομοσχέδιο θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει περισσότερες ασφαλιστικές δικλείδες για τη μεταχείριση των προσωπικών δεδομένων, τα οποία η Ελλάδα θα στέλνει στις χώρες της ΕΕ, στο πλαίσιο της δικαστικής συνεργασίας.

ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλαν ότι η Ελλάδα συμμετέχει στην Eurojust από το 2005 με εθνικό της εκπρόσωπο, χωρίς η συμμετοχή αυτή να έχει αποφασιστεί από το Κοινοβούλιο.

Ο ΛΑΟΣ υποστήριξε πως η εν λόγω διακρατική σύμπραξη υπερβαίνει τα όρια της συνεργασίας, για να συγκροτήσει ένα υπερεθνικό όργανο, στο οποίο εκχωρείται εθνική κυριαρχία. Από θέση αρχής αντίθετος με κάτι τέτοιο, ο ΛΑΟΣ καταψήφισε το νομοσχέδιο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σωτήρης Χατζηγάκης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη στάση του ΠΑΣΟΚ και δήλωσε την κατανόησή του για τη στάση του ΚΚΕ. «Απορίας άξια είναι ωστόσο η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑΟΣ» σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, «καθώς τα δύο κόμματα δεν αντιτίθενται στην ευρωπαϊκή προοπτική».

Σχόλια