Επίσκεψη ηγεσίας Υπουργείου Δικαιοσύνης στις φυλακές

0

Επίσκεψη στους κρατουμένους των ανδρικών φυλακών Κορυδαλλού πραγματοποίησαν χθες ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Αντώνης Ρουπακιώτης, ο Υφυπουργός κ. Κώστας Καραγκούνης, ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής κ. Μαρίνος Σκανδάλης και ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Γιάννης Ιωαννίδης. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση η ηγεσία του Υπουργείου επισκέφθηκε όλες τις πτέρυγες του σωφρονιστικού ιδρύματος, ενώ ο Υπουργός κ. Ρουπακιώτης συνομίλησε με κρατουμένους και έδωσε το δικό του στίγμα για την πολιτική του Υπουργείου στον τομέα του σωφρονιστικού συστήματος και της ποινικής δικαιοσύνης.

«Αισθανθήκαμε χρέος να σας δούμε από κοντά και δηλώνουμε από την αρχή ότι δεν ήρθαμε ως εξουσιαστές, ούτε ως πρωτοσύγκελοι για να σας θυμίσουμε τον νόμο ή να σας πούμε λόγους παρηγορίας. Έχουμε υποχρεώσεις απέναντί σας. Πιστεύουμε ότι οι φυλακές είναι φυλακές της κοινωνίας μας. Είστε συμπολίτες και συνάνθρωποί μας. Έχετε δικαιώματα και η πολιτεία όσο και η κοινωνία πρέπει να μην τα αγνοούν. Έχουμε γνώση τι σημαίνει φυλακές. Εμείς με ελευθεριακή σκέψη αναζητούμε λύσεις. Δε λέμε περισσότερα από όσα μπορούμε να κάνουμε. Θα εξαντλήσουμε τις δυνατότητές μας απέναντι στους κρατουμένους και τους εργαζομένους στα σωφρονιστικά καταστήματα, παρά τις οικονομικές δυσκολίες. Πρέπει να πυκνώσουμε τον πολιτικό χρόνο, διότι το πρόβλημα είναι μείζον και απαιτεί άμεσες λύσεις», ήταν η ακριβής δήλωση του κ. Ρουπακιώτη.

Ο Υπουργός και ο Υφυπουργός σχολίασαν ότι το Υπουργείο αντιμετωπίζει θετικά την ανάγκη διαγραφής πειθαρχικών ποινών και την μεταρρύθμιση του καθεστώτος χορήγησης αδειών και της απόλυσης με όρους, ενώ ανέφεραν ότι θα προωθηθούν άμεσα τροποποιήσεις των προϋποθέσεων μεταγωγής σε αγροτικές φυλακές, προκειμένου να αξιοποιηθεί στο έπακρο αυτός ο επωφελής σωφρονιστικός θεσμός. Αναφορικά με το νομοθετικό έργο μέλημα του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι η προώθηση στη Βουλή του σύγχρονου νομοσχεδίου για τα ναρκωτικά, καθώς και του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα προς την κατεύθυνση εξανθρωπισμού του συστήματος των φυλακών. Από την πλευρά των κρατουμένων προβλήθηκαν επίμονα αιτήματα που συνδέονται με την υπερβολική αυστηρότητα των ποινών και την μεγάλη ευκολία των προφυλακίσεων. Ο Υπουργός κ. Ρουπακιώτης απάντησε τονίζοντας την πάγια αντίληψή του ότι η εξαντλητική αυστηρότητα των ποινών δεν εξυπηρετεί την σύγχρονη σωφρονιστική αντίληψη και επεσήμανε στους κρατουμένους ότι ο δίαυλος επικοινωνίας με το Υπουργείο θα είναι πάντα ανοιχτός για την υποβολή αιτημάτων. Δήλωσε μάλιστα ότι θα ακολουθήσουν και άλλες επισκέψεις της ηγεσίας του Υπουργείου και σε άλλα σωφρονιστικά καταστήματα. Η ηγεσία του Υπουργείου συναντήθηκε και με κρατουμένους που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ, το οποίο λειτουργεί εντός των φυλακών. Υπουργός και Υφυπουργός ενθάρρυναν τους κρατουμένους που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα απεξάρτησης και τόνισαν ότι η Πολιτεία θα παρακολουθεί την εξέλιξη των προγραμμάτων και θα συνδράμει στην επανένταξή τους μετά την αποφυλάκιση.