Επιστολή της Κομισιόν για το ΧΥΤΑ Φυλής

0

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα για τις συνθήκες λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής, στην περιοχή Σκαλιστήρι.

Η απόφαση για την κατασκευή του ΧΥΤΑ Φυλής (Α και Β φάση) ελήφθη τον Δεκέμβριο του 2003 με υπουργική απόφαση, αλλά η υλοποίηση του σχεδίου αυτού «πάγωσε» ύστερα από προσφυγή που κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η προσφυγή απορρίφθηκε τον Απρίλιο του 2007, αλλά στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι τη λήψη της απόφασης, κατασκευάστηκε η Β φάση του ΧΥΤΑ Φυλής, λόγω κορεσμού στον ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων.

Η προειδοποιητική επιστολή της Κομισιόν επισημαίνει ότι η χωματερή που κατασκευάστηκε και λειτουργεί ακόμη στην περιοχή είναι ακατάλληλη, καθώς δεν έχουν γίνει έργα υποδομής, δεν γίνεται πρωτογενής επεξεργασία των αποβλήτων και δεν υπάρχει αποχέτευση για τα όμβρια ύδατα. Επίσης, δεν έχει προβλεφθεί κάλυψη των απορριμμάτων.

Οι καταγγελίες επιβεβαιώθηκαν και από τους ελέγχους των αρμόδιων νομαρχιακών αρχών τον Δεκέμβριο του 2006, οι οποίες αρνήθηκαν να δώσουν άδεια λειτουργίας.

Ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας ακύρωσε την απόφαση της νομαρχίας, με αποτέλεσμα η χωματερή να λειτουργεί υπό την ανοχή των ελληνικών αρχών, υπογραμμίζει η Επιτροπή.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να απαντήσει στην Επιτροπή εντός δύο μηνών. Από τις διευκρινίσεις που θα δώσει θα εξαρτηθεί το αν θα κινηθεί το δεύτερο στάδιο της διαδικασίας, ύστερα από το οποίο ακολουθεί η παραπομπή στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Σχόλια