Επιστολή της Προέδρου της ΕΔΕ προς την Επίτροπο Δικαιοσύνης

0

Η Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, κα Β. Θάνου-Χριστοφίλου απέστειλε επιστολή προς την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπο Δικαιοσύνης, Θεμελιωδών και Πολιτικών Δικαιωμάτων, κα Viviane Reding με σκοπό να την ενημερώσει για τα νέα οικονομικά μέτρα που πρόκειται να ληφθούν εις βάρος των Ελλήνων δικαστών και να την καλέσει να επιδείξει ενδιαφέρον για το κρίσιμο αυτό ζήτημα.

Πιο συγκεκριμένα, η κα Θάνου τονίζει ότι οι δικαστικοί λειτουργοί έχουν ήδη δεχθεί αδιαμαρτύρητα σημαντική μείωση των αποδοχών τους, συναισθανόμενοι την κρίσιμη οικονομική κατάσταση της χώρας και επισημαίνει ότι με τα μέτρα που σχεδιάζει η Κυβέρνηση, το συνολικό ποσοστό των μισθολογικών περικοπών των δικαστικών θα αγγίξει το 60%. Σημειώνει δε ότι πρόκειται για υπερβολική μείωση των αποδοχών των εκπροσώπων του δικαστικού κλάδου που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τη συνταγματική διάταξη του άρθρου 88 παρ. 2 στο οποίο ορίζεται ότι οι αποδοχές των δικαστών θα πρέπει να είναι ανάλογες του λειτουργήματός τους.

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η κα Θάνου, «Όλα αυτά έχουν προκαλέσει την αγανάκτηση των Ελλήνων Δικαστών κατά της Κυβέρνησης, η οποία επιμένει στις νέες μειώσεις των αποδοχών τους, χωρίς καμία υποχώρηση και την δικαιολογημένη αντίδρασή τους, διότι οι μειώσεις αυτές και μάλιστα σε τόσο υψηλό ποσοστό, όπως αυτό προαναφέρθηκε, είναι προφανές ότι θέτουν σε κίνδυνο την ανεξαρτησία τους, διότι οι αποδοχές τους θα είναι πλέον σε χαμηλό επίπεδο, το οποίο δεν θα εξασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση».

Τέλος, η Πρόεδρος της Ένωσης καλεί την κα Reding να διαμεσολαβήσει προς τα αρμόδια ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, προκειμένου να εξευρεθεί άμεσα λύση και να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην ελληνική δικαιοσύνη. Να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών, κ. Gerhard Reissner, απαντώντας στην επιστολή της κας Θάνου, επισημαίνει ότι το ζήτημα της Ελλάδας βρίσκεται ήδη στην ημερήσια διάταξη της Συνάντησης της Διεθνούς Ένωσης Δικαστών στην Ουάσινγκτον ενώ έχει τεθεί σχετικό θέμα προς συζήτηση στη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου της Διεθνούς Ένωσης.

Για να διαβάσετε το πλήρες κείμενο της Επιστολής της Προέδρου της ΕΔΕ πατήστε εδώ.