Επιστολή των Δικαστικών Ενώσεων για τις σχεδιαζόμενες μισθολογικές μειώσεις

0

Με τη μορφή κατεπείγουσας επιστολής απευθυνόμενης προς τους αρχηγούς των τριών κομμάτων που στελεχώνουν την Κυβέρνηση και κοινοποιούμενης προς τον αρμόδιο Υπουργό, οι Πρόεδροι των Δικαστικών Ενώσεων εκφράζουν για ακόμα μια φορά την ανησυχία και την έντονη αντίδρασή τους στις επικείμενες μειώσεις του μισθολογίου τους.

Οι δικαστές τονίζουν ότι έχουν εξαντλήσει κάθε διαπραγματευτικό μέσο και ότι έχοντας ήδη δεχθεί μια μείωση στις αποδοχές τους ποσοστού 38%, δεν είναι διατεθειμένοι να υποστούν και νέες περικοπές, οι οποίες, αν ισχύσουν, θα συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των όσων ορίζει το Σύνταγμα περί αναλογικότητας των αποδοχών των δικαστών και του λειτουργήματος που αυτοί επιτελούν (άρθρο 88 παρ.2). Επισημαίνουν μάλιστα ότι αναγκάζονται να καλύπτουν με δικές τους δαπάνες τα έξοδα που προκύπτουν από την άσκηση των καθηκόντων τους και να εργάζονται καθημερινά εις βάρος της προσωπικής και οικογενειακής τους ζωής. Αντίθετα, τα μέλη του Κοινοβουλίου που έχουν τις ίδιες λειτουργικές ανάγκες καλύπτονται από τον προϋπολογισμό της Βουλής. Καταλήγουν λέγοντας ότι στόχος των δικαστών δεν είναι σε καμία περίπτωση η δημιουργία κλίματος αναταραχής και καλούν τους αρμόδιους φορείς να εξευρεθεί λύση ώστε να πάψει αυτή η υποβάθμιση της δικαιοσύνης και του θεσμικού ρόλου των δικαστών.

Η υποχώρηση της κυβέρνησης από την άκαμπτη στάση που έχει κρατήσει όλο αυτό τον καιρό θα οδηγήσει σε εκτόνωση της έκρυθμης κατάστασης και θα αποτελέσει έμπρακτη απόδειξη εκ μέρους της κυβέρνησης της προστασίας της ανεξαρτησίας και του ελεύθερου φρονήματος των δικαστών. Τέλος, να σημειωθεί ότι σε αντίστοιχο κλίμα κινήθηκε και η Πρόεδρος της Ένωσης, Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου στην ομιλία της στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της προηγούμενης εβδομάδας.

Για να διαβάσετε το πλήρες κείμενο της επιστολής πατήστε εδώ.

Σχόλια