Επιστρέφει στις βιβλιοθήκες το “Ζιγκ-Ζαγκ στις Νερατζιές” της Έρσης Σωτηροπούλου

0

Το Μονομελές Πρωτοδικείο δικαίωσε τη συγγραφέα, Έρση Σωτηροπούλου με την απόφαση που εξέδωσε υπέρ της επιστροφής του βιβλίου της “Ζιγκ-Ζαγκ στις Νεραντζιές” στις σχολικές βιβλιοθήκες.

Το δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση ανάκλησης που υπέβαλε η συγγραφέας κατά προηγούμενης απόφασης που αποδέχθηκε αίτημα του δικηγόρου Κώστα Πλεύρη για απόσυρση του βιβλίου με το επιχείρημα ότι προσβάλει το κοινό και τα ήθη.

Στο σκεπτικό της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου αναφέρεται ότι το επίμαχο έργο είναι λογοτεχνικό και προϊόν καλλιτεχνικής δημιουργίας που δεν πλήττει το αναγνωστικό κοινό.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται στην απόφαση «φορείς της ελευθερίας της τέχνης δεν είναι μόνο οι καλλιτέχνες και οι δημιουργοί, αλλά και τα πρόσωπα που απολαμβάνουν το έργο τους και κατά συνέπεια το επικαλούμενο δικαίωμα της προσωπικότητας του κ. Πλεύρη συγκρούεται με αυτό των λοιπών πολιτών στην ελεύθερη ανάγνωση του επίμαχου βιβλίου».

Η συγγραφέας υποστήριξε στην αίτησή της ότι η απόφαση για την απόσυρση του βιβλίου προσβάλλει βάναυσα την προσωπικότητά της, είναι αντισυνταγματική και βάλλει ευθέως κατά της πνευματικής δημιουργίας και της ελευθερίας της έκφρασης.

Μετά το θόρυβο που είχε ξεσπάσει με την απόφαση απόσυρσης του βιβλίου, ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης διέταξε πειθαρχική έρευνα σε βάρος του πρωτοδίκη που είχε εκδώσει τη συγκεκριμένη απόφαση.

Το βιβλίο έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας του 2000 και το Βραβείο Μυθιστορήματος του περιοδικού «Διαβάζω», ενώ έχει εκδοθεί σε Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ισπανία και Σουηδία.

Σχόλια