Επιστρέφονται από το ΣτΕ τα ΠΔ για τους εκτός σχεδίου οικοδομικούς συνεταιρισμούς της Αττικής

0

Το Συμβούλιο της Επικρατείας επιστρέφει όλα τα σχέδια ΠΔ του ΥΠΕΧΩΔΕ για τους εκτός σχεδίου οικοδομικούς συνεταιρισμούς, ειδικά της Αττικής. Η πιο πρόσφατη περίπτωση αφορά περιοχή μεταξύ Πικερμίου-Ραφήνας-Πεντέλης συνολικής έκτασης τριών χιλιάδων στρεμάτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ δεν συζητούν πλέον αιτήματα από πλευράς συνεταιρισμών, σημειώνοντας ότι όσο εκκρεμεί το δασικό, δεν θα περάσει από το ΣτΕ ρύθμιση για το θέμα.

Μοναδική ελπίδα πλέον για όσους έχουν αγοράσει εκτάσεις οικοδομικών συνεταιρισμών είναι να προκύψει θέμα επανεξέτασης του άρθρου 24 του Συντάγματος περί δασικών εκτάσεων. Αυτό μπορεί να γίνει εν όψει της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας υπογραμμίζει το δασικό χαρακτήρα των εν λόγω περιοχών και επαναφέρει τη νομολογία που αναφέρει ότι βάσει του Ρυμοτομικού Σχεδίου της πρωτεύουσας, δεν επιτρέπεται η σύσταση νέων οικοδομικών συνεταιρισμών στην περιοχή της Αθήνας, αλλά μόνο περιορισμένη επέκταση των νομίμως υφιστάμενων οικισμών.

Σχόλια