Ερώτημα ΣτΕ στο ΔΕΚ για το βασικό μέτοχο

0

Ο σύμβουλος Επικρατείας κ. Χρ. Ράμμος, αναμένεται να προτείνει την Παρασκευή στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας την υποχρεωτική αποστολή ερωτήματος στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) για την υπόθεση του «βασικού μετόχου» και ειδικότερα το αν είναι συμβατό ή όχι το επίμαχο άρθρο 14 του Συντάγματος με το κοινοτικό Δίκαιο.

Ταυτόχρονα, ο εισηγητής θα προτείνει να ερωτηθεί το ΔΕΚ και για το εάν είναι αντίθετο στο κοινοτικό Δίκαιο το νέο νομοθετικό πλαίσιο (νόμοι 3310/2005 και 3414/2005) που αφορά στον «βασικό μέτοχο».

Όπως θα τονίσει ο κ. Ράμμος, «εάν δεν σταλεί προδικαστικό ερώτημα στο ΔΕΚ, η χώρα κινδυνεύει να έχει αστικές ευθύνες, καθώς και να κληθεί να καταβάλει υψηλές αποζημιώσεις».

Ο εισηγητής θα επαναλάβει ότι οι σχετικές συνταγματικές απαγορεύσεις, με το παλαιό νομοθετικό πλαίσιο, είναι ευθέως αντίθετες στο κοινοτικό Δίκαιο. Όσον αφορά, όμως, τη νέα νομοθεσία του 2005, τον «λόγο», σύμφωνα με τον εισηγητή, πρέπει να έχει το ΔΕΚ. Αφορμή για τη θέση αυτή του εισηγητή, είναι μία νέα προσφυγή κατά του νέου νομοθετικού πλαισίου.

Σχόλια