Ερώτημα του Υπουργού Δικαιοσύνης προς το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο

0

Ερώτημα για να τεθεί ή όχι σε προσωρινή αργία ο Πρωτοδίκης Νικόλαος Ζαγοριανός, απέστειλε προς το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρης Καστανίδης.

Με έγγραφο, το οποίο διαβιβάστηκε στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, ο Χάρης Καστανίδης, ζητά να αποφασίσει το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο για το αν θα πρέπει να τεθεί ή όχι σε προσωρινή αργία ο Πρωτοδίκης μετά την σε βάρος του άσκηση ποινικής δίωξης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο έγγραφό του επικαλείται το άρθρο 57 του «Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών» (κυρωτικός νόμος 1756/1988) κατά την οποία: «ο δικαστικός λειτουργός είναι δυνατό να τεθεί σε προσωρινή αργία, όταν εκκρεμεί εναντίον του ποινική δίωξη για έγκλημα που μπορεί να επισύρει αποστέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων».

Στο έγγραφο υπενθυμίζεται ότι:

σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 239 περ. β Π.Κ. «υπάλληλος στα καθήκοντα του οποίου ανάγεται η δίωξη ή η ανάκριση αξιόποινων πράξεων, αν εν γνώσει του εξέθεσε σε δίωξη ή τιμωρία κάποιον αθώο ή παρέλειψε να διώξει κάποιον υπαίτιο ή προκάλεσε την απαλλαγή του από την τιμωρία, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 10 ετών».
σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 259 Π.Κ. «υπάλληλος που με πρόθεση παραβαίνει τα καθήκοντα της υπηρεσίας του, με σκοπό να προσπορίσει στον εαυτό του ή σε άλλον, παράνομο όφελος ή για να βλάψει το κράτος ή κάποιον άλλον τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δυο ετών, αν η πράξη αυτή δεν τιμωρείται με άλλη ποινική διάταξη».
σύμφωνα με το άρθρο 263 Π.Κ. «όταν το δικαστήριο επιβάλει φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών για κάποια από τις πράξεις των άρθρων 235 μέχρι και 261 μπορεί συγχρόνως να απαγγείλει και πρόσκαιρη στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων (αρθρ. 61) »

Σχόλια