Ερώτηση Μ.Παπαϊωάννου στο Ανώτατο Δικ.Συμβούλιο για τους Οικονομικούς Εισαγγελείς

0

Ερώτημα περί αντικατάστασης ή όχι των δύο οικονομικών Εισαγγελέων κ.κ. Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη διαβίβασε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου.  Ο κ. Παπαϊωάννου στο έγγραφό του προς το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο αναφέρει, μεταξύ των άλλων, τα εξής:

«Η αντιμετώπιση της διαφθοράς στη δημόσια ζωή και στην οικονομία αποτελεί, πλέον, εθνική προτεραιότητα. Η καταπολέμηση της συνιστά αδιαπραγμάτευτο στόχο, για όλες τις συνταγματικά κατοχυρωμένες λειτουργίες και θεσμούς της Ελληνικής Δημοκρατικής Πολιτείας. Θεωρώ κρίσιμο σταθμό την απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης για τη δημιουργία του νέου θεσμού του οικονομικού εισαγγελέα. Η εθνική αυτή προσπάθεια δεν μπορεί να αποδυναμώνεται από «γκρίζες», νεφελώδεις και ατεκμηρίωτες καταγγελίες για πρόσωπα και συμφέροντα που δήθεν παρεμποδίζουν τις προσπάθειες αναζήτησης της αλήθειας. Στο βαθμό που υπάρχουν, το χρέος αναζήτησης και καταλογισμού των ευθυνών ανήκει αποκλειστικά στην ίδια τη Δικαιοσύνη».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης υπογραμμίζει προς τα μέλη του Συμβουλίου ότι εάν αποφασίσουν να αντικαταστήσουν τους δύο Οικονομικούς Εισαγγελείς, τότε να ορίσουν «δύο νέους Αντεισαγγελείς Εφετών με αρμοδιότητα την έρευνα του Οικονομικού Εγκλήματος, οι οποίοι θα μπορούν να διεκπεραιώσουν το σημαντικό και πολύτιμο αυτό έργο τους με τη νηφαλιότητα, την ανεξαρτησία, την υπευθυνότητα και φυσικά την αξιοπιστία που απαιτούνται ως προϋποθέσεις για την αποτελεσματική άσκηση των σχετικών καθηκόντων τους».

Μέσα στις επόμενες ημέρες, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου Ρένα Ασημακοπούλου αναμένεται ναορίσει εισηγητή επί του ερωτήματος του κ. Παπαϊωάννου για την αντικατάσταση των κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη.

Ο κ. Μουζακίτης σε δήλωσή του αναφέρει ότι η αποστολή του αιτήματος από τον κ. Παπαϊωάννου στο Α.Δ.Σ. για την αντικατάστασή τους «ήταν μέσα στο πλαίσιο των καθηκόντων και των δικαιωμάτων του υπουργού Δικαιοσύνης να αποστείλει το ερώτημα αντικατάστασής μας». Και προσέθεσε: «Εναπόκειται πλέον στην κρίση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου. Εγώ θέλω να συνεχίσω να υπηρετώ τη δικαιοσύνη ως οικονομικός εισαγγελέας. Αλλά, όπου αλλού κι αν με τοποθετήσει η υπηρεσία μου, θα συνεχίσω να ασκώ τα καθήκοντά μου».

Ας σημειωθεί ότι το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο έχει τη δυνατότητα να μην αποδεχθεί το αίτημα αντικατάστασης των κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη.

Σχόλια