Ερώτηση στην Επιτροπή για τον Ειδικό Φόρο Τηλεόρασης

0

Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον Φόρο υπέβαλλε ο Ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Δ. Παπαδημούλης

Ερώτηση για τον Ειδικό Φόρο Τηλεόρασης υπέβαλλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο κ. Δημήτρης Παπαδημούλης, με θέμα τα χαμένα έσοδα του κράτους και τα ισοδύναμα μέτρα που τελικά εφαρμόστηκαν αλλά δεν απέδωσαν, καταδεικνύοντας έτσι την πρόθεση εφαρμογής του μέτρου εκ μέρους της νέας κυβέρνησης.

Με την ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρωτά γιατί δεν έχει εφαρμοστεί από το 2010 ο συγκεκριμένος ειδικός φόρος και εκτιμά πως μόνο για το 2014 τα προβλεπόμενα έσοδα θα κυμαίνονταν περί τα 50-60 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, ερωτά για τη λίστα των εφαρμοσθέντων ισοδυνάμων μέτρων σημειώνοντας χαρακτηριστικά, πως «η Τρόικα και οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις, είχαν επιδείξει υπερβολική ευαισθησία στην απαρέγκλιτη εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων, κυρίως όμως, αυτών που αφορούσαν την κατάργηση εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων και τη μείωση μισθών και συντάξεων, παραβιάζοντας ακόμα και το νομικό πλαίσιο της ΕΕ».

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ.Παπαδημούλη

“Σύμφωνα με το μνημονιακό νόμο 3845/10, και το άρθρο 5.12, επιβάλλεται ειδικός φόρος στις τηλεοπτικές διαφημίσεις, που καταβάλλεται στο ελληνικό δημόσιο από τους τηλεοπτικούς σταθμούς, ο οποίος ωστόσο, από το 2010 μέχρι και σήμερα, δεν έχει εφαρμοστεί.

Με δεδομένο ότι η Τρόικα και οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις, είχαν επιδείξει «υπερβολική ευαισθησία» στην απαρέγκλιτη εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων, κυρίως όμως, αυτών που αφορούσαν την κατάργηση εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων και τη μείωση μισθών και συντάξεων, παραβιάζοντας ακόμα και το νομικό πλαίσιο της ΕΕ, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Για ποιο λόγο δεν έχει εφαρμοστεί, από το 2010, η επιβολή του ειδικού φόρου στις διαφημίσεις, στερώντας πολλά έσοδα από τον ελληνικό προϋπολογισμό, που σύμφωνα με υπολογισμούς, μόνο για το 2014, ήταν 50-60 εκατ ευρώ;
2. Ποιες ήταν οι εκτιμήσεις για τα έσοδα αυτού του φόρου, από το 2010 μέχρι σήμερα και ποια τα ‘ισοδύναμα μέτρα που, τελικά, κλήθηκε να πληρώσει ο ελληνικός λαός;
3. Σκοπεύει να πάρει πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της ενίσχυσης ελληνικών προσπαθειών για έναν δίκαιο επιμερισμό των φορολογικών βαρών, και κατ’ επέκταση για τη δίκαιη δημοσιονομική εξυγίανση, και εάν ναι, με ποιο τρόπο;”
 

Σχόλια