Ερώτηση στην Κομισιόν για τη μαζική παραίτηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

0

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τέθηκε η πρωτοφανής ομαδική παραίτηση του προέδρου και των μελών της Ελληνικής Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ, Σταύρος Λαμπρινίδης, υπέβαλε ερώτημα στην Κομισιόν για το εάν γνωρίζει το περιστατικό και εάν προτίθεται να παρέμβει, για την κατάφωρη παραβίαση των ευρωπαϊκών κανόνων προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ελλάδος, Σωτήρης Χατζηγάκης ερωτηθείς για την παραίτηση του προέδρου και μελών της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Έκανα δεκτή την παραίτηση του Προέδρου της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων κ. Γουργουράκη και των λοιπών παραιτηθέντων μελών της Αρχής.

Ωστόσο, υπογράμμισε, «δε συμμερίζομαι τους λόγους της παραιτήσεώς τους. Οι Ανεξάρτητες Αρχές δεν βρίσκονται υπεράνω του Συντάγματος και των λοιπών συντεταγμένων λειτουργιών του κράτους, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η δικαστική».

»Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η γνωμοδότηση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, η οποία άλλωστε δεν έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση της Αρχής αλλά την συμπληρώνει, έχει ως σκοπό τον εντοπισμό των δραστών ενδεχόμενων εγκληματικών πράξεων κατά τη διάρκεια δημόσιων συναθροίσεων και ως εκ τούτου την τήρηση της νομιμότητας στο πλαίσιο του κράτους δικαίου.
Σε κάθε δε περίπτωση, όπως με διαβεβαίωσαν οι εντεταλμένοι για την τήρηση της νομιμότητας Εισαγγελείς, δεν έλαβε χώρα ούτε συλλογή ούτε επεξεργασία οιουδήποτε στοιχείου που εμπεριέχει προσωπικά δεδομένα».

Σχόλια