Ετήσια Γενική Συνέλευση Ένωσης Διοικητικών Δικαστών

0

Την αύξηση του κόστους κατάθεσης των ένδικων μέσων ενώπιον του ΣτΕ ζήτησε, κατά την ομιλία του, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Παναγιώτης Πικραμένος, κατά τη χθεσινή, ετήσια γενική συνέλευση της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών. Ως προς το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, ο κ. Πικραμένος ανέφερε ότι “αυτοί που μιλούν για ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης είναι οι ύποπτοι οι οποίοι δεν θέλουν την ανεξαρτησία της. Πρόβλημα ανεξαρτησίας της Διοικητικής Δικαιοσύνης δεν υπάρχει”.
Στον αντίποδα, ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Μ. Σκανδάμης, έκανε λόγο για “μάχη από την πλευρά του υπουργείου για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης” και ενέταξε σε αυτό το πλαίσιο το νομοσχέδιο για την επιλογή ηγεσιών των ανωτάτων δικαστηρίων.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, πρόεδρος Εφετών, Γ. Φαλτσέτος, εστίασε στο “διαχρονικό πρόβλημα των υποθέσεων που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια” και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την περικοπή των επιδομάτων των δικαστών κατά 20%. “Μέσα στη λαίλαπα της οικονομικής κρίσης, που ενέσκηψε στη χώρα μας, οι Έλληνες δικαστές είπαν ναι στην ισομερή συμμετοχή τους και την επιβάρυνσή τους για την ανόρθωση της οικονομίας της πατρίδας μας. Όμως, βρέθηκαν να επωμίζονται μεγαλύτερα συγκριτικά βάρη, σε σχέση με όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα. Κι΄ αυτό, διότι, ενώ η περικοπή των επιδομάτων, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών, για όλες τις τάξεις των εργαζομένων, ακόμη και για τους βουλευτές, ανέρχεται στο 10%, για τους δικαστές επιφυλάχθηκε δυσμενής μεταχείριση με την περικοπή κατά 20% της προβλεπόμενης αποζημίωσης”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Ένωσης. Παράλληλα, ο κ. Φαλτσέτος, τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου για την επιλογή ηγεσίας της δικαιοσύνης και την επαναφορά του αυτοδιοίκητου.
Με ψήφισμά της, η Συνέλευση ζητεί τη λήψη θεσμικού περιεχομένου μέτρων, με σκοπό την επιτάχυνση και βελτίωση απονομής της Δικαιοσύνης. Αξιώνει την ίδρυση νέων διοικητικών δικαστηρίων σε κάθε πρωτεύουσα νομού και Εφετείου σε κάθε περιφέρεια και επισημαίνει την ανάγκη αξιοπρεπούς μεταστέγασης των δικαστικών καταστημάτων που στερούνται κατάλληλης κτιριακής υποδομής.

Σχόλια