Ευρωκαταδίκη της Ελλάδας για αλόγιστη χρήση βίας από αστυνομικό σε βάρος τσιγγάνου.

0

Ομόφωνα καταδικάσθηκε η χώρα μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) για την Υπόθεση Καραγιαννόπουλου, γεγονός που ικανοποίησε απόλυτα το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), το οποίο είχε υποβάλλει στο ΕΔΔΑ τη σχετική προσφυγή.

Το περιστατικό έγινε στις 26 Ιανουαρίου 1998 στις Σέρρες. Ο 17χρονος τότε Ι. Καραγιαννόπουλος λίγη ώρα μετά τη σύλληψή του από τους αστυνομικούς, οι οποίοι επέδραμαν στο σπίτι της οικογένειας αναζητώντας ναρκωτικά, βρέθηκε με μια σφαίρα στο κεφάλι. Ο ιατροδικαστής απεφάνθη ότι ο πυροβολισμός ήταν εξ επαφής, ωστόσο αν και χαρακτήρισε περίεργο τον τραυματισμό δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο του ατυχήματος.

Τελικά ο νεαρός, ο οποίος επιμόνως υποστήριζε στις καταθέσεις του ότι τη σφαίρα τη δέχθηκε από αστυνομικό, έμεινε ανίκανος σε ποσοστό 100%, γεγονός που αναγνώρισε και η αρμόδια Επιτροπή του ΙΚΑ.

Το ΕΔΔΑ δικαίωσε το νεαρό και την οικογένειά του καταδικάζοντας την Ελλάδα για διπλή παραβίαση του άρθρου 2 (δικαίωμα στη ζωή) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τόσο στο ουσιαστικό μέρος (αστυνομικός πυροβόλησε στο κεφάλι και άφησε 100% παράλυτο τον 17χρονο), όσο και στο διαδικαστικό μέρος (δεν έγινε αποτελεσματική ανάκριση για το σχεδόν θανάσιμο τραυματισμό).

Παράλληλα έκρινε ότι πρέπει να καταβληθεί το ποσό των 120.000 ευρώ στο θύμα για υλική και ηθική βλάβη.

Το ΕΠΣΕ σχολιάζοντας την απόφαση, παρατηρεί πως είναι μόλις η δεύτερη καταδίκη της Ελλάδας από το ΕΔΔΑ για παραβίαση του Άρθρου 2 σε υπόθεση τραυματισμού από αστυνομικό με όπλο, ενώ τονίζει ότι είναι και η δεύτερη καταδίκη της Ελλάδας για παραβίαση δικαιωμάτων των Ρομά. Τέλος, σημειώνει, ότι είναι η τρίτη καταδίκη της Ελλάδας σε υπόθεση αστυνομικής βίας μετά από προσφυγή του ΕΠΣΕ.

Σχόλια