Εξαγγελίες Καστανίδη για την επαναφορά του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων

0

Διετία θητεία, χωρίς δικαίωμα επανεκλογής, θα προβλέπει για τους δικαστές που θα εκλέγονται στην ηγεσία των δικαστηρίων το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως προανήγγειλε ο υπουργός, Χάρης Καστανίδης.
Μιλώντας την Παρασκευή σε σχετική εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, παρουσία εκπροσώπων της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσε ότι το αυτοδιοίκητο επανέρχεται στα μεγάλα δικαστήρια της χώρας με σχέδιο νόμου που θα αποσταλεί στους εκπροσώπους δικαστών, εισαγγελέων και δικηγόρων για δημόσια διαβούλευση τις προσεχείς ημέρες.
Όπως είπε ο κ. Καστανίδης, το υπουργείο σχεδιάζει τα μέλη των διοικήσεων των δικαστηρίων να μην έχουν δυνατότητα συμμετοχής στα διοικητικά συμβούλια συνδικαλιστικών οργανώσεων και το αμετάθετο να ισχύει μόνο για τους επικεφαλής των εκλεγμένων διοικήσεων των δικαστηρίων. Όσον αφορά στην ηγεσία της Θέμιδος, η επιλογή της θα περνά πλέον και μέσα από τη Βουλή. «Ο εκάστοτε υπουργός Δικαιοσύνης θα αποστέλλει αρχικό κατάλογο πιθανών υποψηφίων στη Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής όπου θα επιλέγεται, με ισχυρή πλειοψηφία, ένας πολλαπλός αριθμός υποψηφίων για τις θέσεις που πρόκειται να καλυφθούν», σημείωσε ο υπουργός. Και πρόσθεσε ότι οι υποψηφιότητες αυτές θα αποστέλλονται στον υπουργό Δικαιοσύνης με τη μορφή γνωμοδοτικής πρότασης και εκείνος θα κάνει την εισήγησή του προς το υπουργικό συμβούλιο.

Σχόλια