Εξέταση μαρτύρων με τη μέθοδο της εικονοτηλεδιάσκεψης

0

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα εφαρμοσθεί η πρωτοποριακή μέθοδο της εικονοτηλεδιάσκεψης για την εξέταση μαρτύρων σε αστική δίκη που διεξάγεται στη Φινλανδία.

Συγκεκριμένα, σήμερα και αύριο, θα πραγματοποιηθεί η εικονοτηλεδιάσκεψη με ταυτόχρονη σύνδεση του δικαστηρίου της Φιλανδίας με το Πρωτοδικείο Πειραιώς αρχικά και αύριο με το Πρωτοδικείο Αθηνών.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, με την εικονοτηλεδιάσκεψη καθίσταται δυνατή η προφορική κατάθεση μάρτυρα ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα, σε δικαστήριο άλλης χώρας, μέσω τηλεπικοινωνιακής ζεύξης και μετάδοσης ήχου και εικόνας σε πραγματικό χρόνο.

Κατά τον ίδιο τρόπο, καθίσταται δυνατή επίσης η απάντησή του σε ερωτήσεις οι οποίες υποβάλλονται από τα μέλη του δικαστηρίου ή τους συνηγόρους των διαδίκων και μεταφράζονται στα Ελληνικά από διερμηνέα.

Η εικονοτηλεδιάσκεψη πραγματοποιείται για πρώτη φορά στη χώρα μας, κατ εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 1206/2001 «για τη συνεργασία μεταξύ των δικαστηρίων των κρατών μελών κατά τη διεξαγωγή αποδείξεων σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις».

Σχόλια