Εξορθολογισμός των θεσμικών εμποδίων επαγγελματικής επανένταξης αποφυλακισμένων

0

Εκτενές πόρισμα για τον εξορθολογισμό των κωλυμάτων επαγγελματικής επανένταξης αποφυλακισμένων κατέθεσε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Ομάδα Εργασίας για την «Καταγραφή, ταξινόμηση, αξιολόγηση και τον εξορθολογισμό των κωλυμάτων και εν γένει θεσμικών εμποδίων επαγγελματικής επανένταξης αποφυλα­κισμένων και εν γένει ποινικώς διωχθέντων προσώπων». Η ομάδα εργασίας συστήθηκε με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2015 και  παρέδωσε στον Γενικό Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, κ. Ευτύχη Φυτράκη, το αποτέλεσμα της πρωτότυπης έρευνάς της, δηλ. έναν αναλυτικό πίνακα μαζί με μια επεξηγηματική έκθεση. Το υλικό αυτό διαβιβάστηκε στη Βουλή και ήδη συζητήθηκε χθες, 14.9.2017, στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Σωφρονιστικού Συστήματος και Λοιπών Δομών Εγκλεισμού Κρατουμένων. [= http://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/ToKtirio/Fotografiko-Archeio/#6c998cec-67ae-4299-9c81-a7ef00a3ee74]

Η Ομάδα Εργασίας, πέραν της συγκέντρωσης της διάσπαρτης και αναχρονιστικής, πολλές φορές, νομοθεσίας προχώρησε στην υποβολή προτάσεων εξορθολογισμού και εκσυγχρονισμού των κατ’  ιδίαν διατάξεων για κάθε επάγγελμα, ώστε να εξυπηρετηθεί τόσο η ανάγκη προστασίας του δημοσίου συμφέροντος όσο και η ανάγκη ομαλής επανένταξης των καταδικασθέντων στην αγορά εργασίας και τελικά στην κοινωνία. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι κρίσιμη όψη της κοινωνικής επανένταξης των αποφυλακισμένων αποτελεί η επαγγελματική επανένταξή τους ή αλλιώς η επανείσοδός τους στην αγορά εργασίας.

Κατά τη συζήτηση στη Βουλή, αναδείχθηκε η σημασία του ζητήματος, ως αίτημα εξανθρωπισμού του ισχύοντος δικαίου και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής. Η σχετική συζήτηση διεξήχθη σε κλίμα γενικότερης συναίνεσης ως προς την ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης των σχετικών ζητημάτων στο μέλλον.

Την ομάδα εργασίας, προς την οποία απευθύνονται ευχαριστίες, αποτέλεσαν οι:  Αγγ. Πιτσελά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εγκληματολογίας – Σωφρονιστικής στη Νομική Σχολή ΑΠΘ, η Σ. Γιοβάνογλου, Δρ Νομικής ΑΠΘ, η Δ. Μπλίτσα, Εισαγγελική Πάρεδρος, Υποψήφια Δρ ΑΠΘ, η Α. Κιβρακίδου, Δικηγόρος Θεσσαλονίκης, Δρ Νομικής ΑΠΘ, ο Χ. Λαμπάκης, Δικηγόρος Θεσσαλονίκης, Υποψήφιος Δρ ΑΠΘ, και η Ε. Τσαουσάκου, Δικηγόρος Θεσσαλονίκης, ενώ τη συνδρομή της προσέφερε η Ζ. Μιχαλοπούλου, Δρ Νομικής ΑΠΘ και Δικηγόρος Θεσσαλονίκης.

Σχόλια