Φρένο από το ΣτΕ σε ξενοδοχειακή μονάδα της Μονής Τοπλού στο Λασίθι

0

Με την υπ αριθμό 3920/2010 απόφασή της, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκανε δεκτή την αίτηση 300 κατοίκων της περιοχής Κάβο Σίδερο του νομού Λασιθίου της Κρήτης, με την οποία ζητούσαν την ακύρωση υπουργικής απόφασης του 2007, με αντικείμενο την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για την τουριστική ανάπτυξη έκτασης του ιδρύματος Παναγία η Ακρωτηριανή (Μονή Τοπλού).
Ακολουθώντας την εισήγηση της Κατερίνας Χριστοφορίδου, η Ολομέλεια του ΣτΕ, έκρινε ότι η περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου είναι παράνομη, καθώς δεν έχει προηγηθεί πρόβλεψη οργανωμένης δραστηριότητας με βάση χωροταξικό σχεδιασμό, ενώ παράλληλα διαπίστωσε πλημμέλειες στην περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου. Επιπλέον, η Ολομέλεια του δικαστηρίου απεφάνθη ότι τα έργα που πρόκειται να κατασκευαστούν αποτελούν “”ένα σύνθετο έργο μεγάλης κλίμακας, το οποίο έχει το χαρακτήρα τουριστικού οικισμού”” και τέτοιας μορφής τουριστική ανάπτυξη, ούτε ήπια είναι, ούτε περιλαμβάνεται στις κατευθύνσεις και στις προτάσεις του περιφερειακού πλαισίου Κρήτης, το οποίο “”αποκλείει τη μορφή εντατικής τουριστικής εκμετάλλευσης της Ανατολικής παράκτιας και ευαίσθητης περιβαλλοντικά ενότητας, όπου χωροθετείται το επίμαχο έργο””.
Παράλληλα, σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας, από τις επιταγές του άρθρου 24 του Συντάγματος, προκύπτει ότι “”η πραγματοποίηση έργων ανάπτυξης παραγωγικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων είναι επιτρεπτή μόνο σε περιοχές οι οποίες εκ των προτέρων και με βάση νόμιμα κριτήρια έχουν καθοριστεί ως περιοχές, προοριζόμενες για την ανάπτυξη των εν λόγω συγκεκριμένων δραστηριοτήτων””. Τα επίμαχα έργα θα υλοποιούνταν από την εταιρεία “”Loyalward ltd””. Υπέρ της κατασκευής των έργων είχαν παρέμβει Μητροπόλεις, η τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Λασιθίου, αγροτικοί συνεταιρισμοί, εμπορικοί σύλλογοι καθώς και αθλητικοί και πολιτιστικοί όμιλοι της περιοχής.

Σχόλια