Φρένο σε εικόνες από κρυφές κάμερες

0

Ο σύμβουλος Επικρατείας, Δ. Γρατσίας, εισηγήθηκε κατά της προβολής εικόνων από κρυφές κάμερες στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας

Με αφορμή πρόστιμα που είχαν επιβληθεί για τηλεοπτικές εκπομπές του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου με θέμα τον πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Αλ. Χρυσανθακόπουλο, ο κ. Γρατσίας ετάχθη ουσιαστικά κατά της πολυσυζητημένης κρυφής κάμερας, τονίζοντας ότι:

«Οι δημοσιογράφοι μπορούν να μεταδίδουν πληροφορία που προέρχεται από κρυφή κάμερα αλλά για κανένα λόγο δεν μπορούν να προβάλουν την εικόνα. Το σχετικό βίντεο μπορεί να προβληθεί, υπό προϋποθέσεις, μόνο ενώπιον των δικαστηρίων και εφόσον έχει μηνυθεί ο κάτοχος του βίντεο από τα πρόσωπα που περιλαμβάνονται σε αυτό».

Η εισήγηση του συμβούλου Επικρατείας περιλαμβάνει ουσιαστικά και το θέμα της λειτουργίας των καμερών της ΕΛ.ΑΣ. σε πάρκα, πλατείες, τόπους συναθροίσεως κ.λπ.

Ο εισηγητής προτείνει την απαγόρευσή τους, επισημαίνοντας ότι «η απαγόρευση της χρήσεως απεικόνισης συγκεκριμένου ατόμου, χωρίς τη συναίνεσή του, είναι απόλυτη κατά τις συνταγματικές επιταγές και καταλαμβάνει ακόμα και τη χρήση απεικονίσεως από κρατικές αρχές για λόγους δημοσίου συμφέροντος».