Φρένο στα playrooms από το ΣτΕ

0

“Όχι” στην κατασκευή υπογείων στις κατοικίες, όταν δεν προσμετρώνται στον συντελεστή δόμησης, ενώ χρησιμοποιούνται τελικά ως κατοικήσιμοι χώροι, λέει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, το Δικαστήριο δέχεται ότι δεν είναι επιτρεπτή η κατασκευή δεύτερου υπογείου στις κατοικίες, παρά μόνο στις περιπτώσεις που προσμετράται στον συντελεστή δόμησης, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι πολύ μικρότεροι οι υπόλοιποι υπέργειοι χώροι. Ακυρώνοντας οικοδομική άδεια που επέτρεψε την κατασκευή β΄ υπογείου 377 τ.μ., το ΣτΕ, ερμηνεύοντας την πολεοδομική νομοθεσία, έκρινε ότι απαγορεύεται η κατασκευή του εφόσον δεν προσμετράται στον Συντελεστή δόμησης, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για ακύρωση χιλιάδων παρόμοιων αδειών σε όλη τη χώρα. Στην απόφαση (με ψήφους 18-9) επισημαίνεται ότι αν επιτρεπόταν η κατασκευή χωρίς να συνυπολογίζεται στον συντελεστή, τότε θα οδηγούμασταν σε ουσιώδη αύξηση του όγκου των κτιρίων πάνω από τη στάθμη του εδάφους και σε πολύ μεγαλύτερη δόμηση.
Στη συγκεκριμένη υπόθεση ακυρώθηκε οικοδομική άδεια διώροφης μονοκατοικίας στη Ροδόπολη με δύο υπόγεια. Στο α’ υπόγειο από τα 310 τ.μ. προσμετρήθηκαν μόνο τα 112 τ.μ. στον συντελεστή, γιατί λόγω του επικλινούς εδάφους αποτελούσαν την κύρια πρόσβαση στην οικοδομή. Όμως, για τον υπόλοιπο χώρο (αποθήκες, λεβητοστάσιο κλπ) δεν επιβεβαιωνόταν ο πλήρης λειτουργικός αποκλεισμός από την υπόλοιπη κατοικία με τοίχο από οπλισμένο σκυρόδεμα. Για το β’ υπόγειο το ΣτΕ δέχθηκε ότι πρέπει να συνυπολογίζεται στον συντελεστή καθώς και ότι η πολεοδομική νομοθεσία δεν προβλέπει στη συγκεκριμένη περιοχή β’ υπόγειο. Η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια λόγω της αντικρουόμενης νομολογίας και λόγω των ευρύτερων συνεπειών που μπορεί να έχει και γίνεται δεκτή σχετική προσφυγή περιβαλλοντικού συλλόγου.
Με τη σχετική απόφαση επιβεβαιώνεται προηγούμενη κρίση του Ε’ Τμήματος, που δέχεται ότι πρέπει να εξασφαλίζεται ο πλήρης διαχωρισμός τού πρώτου υπογείου από την υπόλοιπη κατοικία και ο αποκλεισμός κάθε εσωτερικής επικοινωνίας.

Σχόλια