Φρένο στην ίδρυση των νέων περιφερειακών Εφετείων

0

Το Συμβούλιο της Επικρατείας με γνωμοδοτήσεις του μπλοκάρει την ίδρυση των τεσσάρων νέων περιφερειακών Εφετείων στο Ηράκλειο Κρήτης, το Αγρίνιο, τη Χαλκίδα και τη Μυτιλήνη, κρίνοντας ότι τα σχετικά προεδρικά διατάγματα είναι παράνομα. Το δικαστήριο, συγκεκριμένα, κρίνει ότι τα εν λόγω προεδρικά διατάγματα στηρίχθηκαν σε παρωχημένη γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου και δεν έλαβαν υπόψη όλα τα κριτήρια για τον ορθολογικό χάρτη των δικαστηρίων.
Αναφορικά με τη γνωμοδότηση του ΑΠ, η Ολομέλεια του δικαστηρίου είχε, πριν από δύο χρόνια, γνωμοδοτήσει υπέρ της ίδρυσης των Εφετείων, τοποθετούμενο σε ερώτημα του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκη.
Το Ε τμήμα του ΣτΕ έκρινε ότι η επίμαχη γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου δεν αξιολογεί στοιχεία που είναι κρίσιμα για τη νομιμότητα της ίδρυσης των Εφετείων, όπως είναι η δυνατότητα στελέχωσής τους στο πλαίσιο του υπάρχοντος συνολικού αριθμού δικαστικών λειτουργών, αλλά και τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στα Εφετεία από τα οποία θα αφαιρεθούν δικαστές για να στελεχώσουν τα νέα δικαστήρια. Επιπλέον, σύμφωνα με το ΣτΕ, δεν εξετάστηκαν εναλλακτικές λύσεις για την αποτελεσματικότερη διάρθρωση της δευτεροβάθμιας δικαιοσύνης.
Οι αντιδράσεις στην προωθούμενη ίδρυση των περιφερειακών εφετείων είναι μαζικές. Ο Δικηγορικός Σύλλογος της Πάτρας κήρυξε αποχή μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης για ίδρυση Εφετείου στο Αγρίνιο, ενώ και ο Δήμος Μεσολογγίου αξίωσε η έδρα του νέου δικαστηρίου να είναι εντός των ορίων του. Έντονες ήταν και οι αντιδράσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων για την σχεδιαζόμενη ίδρυση Εφετείου στο Ηράκλειο.

Σχόλια