Το Σάββατο, 26 ΝΟεμβρίου, πραγματοποιήθηκε η 32η ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, με την παρουσία πολλών θεσμικών λειτουργών του χώρου.
Ο Πρόεδρος της Ενώσεως Εισαγγελέων, Δημήτριος Ασπρογέρακας, αναφέρθηκε στα χρόνια προβλήματα και τις παθογένειες της δικαιοσύνης, περιγράφοντας την υφιστάμενη αρνητική κατάσταση που επικρατεί και ζήτησε από τους παριστάμενους
υπουργούς, κ.κ. Σταύρο Κοντονή και Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, να κάνουν “αυτοψία για να δουν με τα ίδια τους τα μάτια τι συμβαίνει”.
Σχετικά με την ίδρυση της νέας διαστικής ένωσης «Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστικών Λειτουργών και Εισαγγελέων» ο κ.Ασπρογέρακας εξέφρασε την πρόταση δημιουργίας συνομοσπονδίας Δικαστικών Ενώσεων, ενώ επικέντρωσε την τοποθέτησή του στην ανάγκη λήψης μέτρων για να μπορέσει η δικαιοσύνη να ανταποκριθεί στο ρόλο της.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σταύρος Κοντονής στην πρώτη του ομιλία ενώπιον Εισαγγελικών Λειτουργών, εστίασε στην ανάγκη να σηκώσουν οι Εισαγγελείς το βάρος που τους αναλογεί στην αντιπαράθεση, όπως είπε, της κυβέρνησης με τη
διαφθορά και τη διαπλοκή.
“Αυτή την περίοδο, τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Δικαιοσύνης κορυφώνεται η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με το σύστημα της διαπλοκής, της πλουτοκρατίας και της κλεπτοκρατίας που οδήγησαν τη χώρα ως εδώ. Σε σας προσβλέπει η κυβέρνηση αλλά και η κοινωνία για τον αγώνα κατά της διαφθοράς. Εσείς θα τον δώσετε”.
“Αυτός ο αγώνας βρίσκεται στην κορύφωσή του, πρόσθεσε ο υπουργός, τα οικονομικά συμφέροντα που οδήγησαν την χώρα σε αυτή την κατάσταση, το ιερό τρίγωνο των τραπεζών, του πολιτικού προσωπικού και όλων εκείνων που ως εκπρόσωποι των μέσων μαζικής ενημέρωσης μας δείχνουν τώρα το πραγματικό τους πρόσωπο. Βλέπουν ότι δεν υπάρχει κυβέρνηση προθύμων. Ο πρωθυπουργός, δεν συναλλάσσεται δεν εκβιάζεται. Με άθλια δημοσιεύματα νομίζουν ότι θα μας κάμψουν. Καλούμε τους εισαγγελείς να αγωνιστούν κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής που ευθύνεται σε μέγιστο βαθμό για την κατάσταση της χώρας μας”
Από την πλευρά της η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ.Ξένη Δημητρίου αναφέρθηκε στην ανάγκη ριζικών αλλαγών στο δικαστικό μας σύστημα με προοπτική τριακονταετίας, καλώντας τους αρμοδίους υπουργούς, να τολμήσουν ουσιαστικές
μεταρρυθμίσεις ενόψει της νομοθετικής επεξεργασίας για τους νέους κώδικες, ενώ ειδική μνεία έκανε η Εισαγγελέας στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού που υπάρχει μέσα στη δικαιοσύνη με συνεχή εκπαίδευση και απόκτηση διεθνών εμπειριών, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι παρά την αρνητική κατάσταση που επικρατεί σήμερα «μέχρις αρνησιδικίας» όπως είπε, «εντούτοις μπορεί να υπάρξει ανασύσταση και ανασυγκρότηση της δικαιοσύνης στο πλαίσιο εθνικής προσπάθειας με τη συνδρομή όλων».
Καταπέλτης υπήρξε ο Πρόεδρος της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων κ. Χριστόφορος Σεβαστίδης ο οποίος τοποθετήθηκε στα περί παρατάσεως του ορίου ηλικίας των δικαστών, ενώ χαρακτήρισε «ως διασπαστική κίνηση» την ίδρυση της νέας ένωσης ανωτάτων και ανωτέρων δικαστικών λειτουργών, για την οποία σημείωσε «πώς έχει ημερομηνία λήξης».
Ο κ. Σεβαστίδης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «δεν θα μπορούσαμε να συναινέσουμε στη διεκδίκηση του αιτήματος για παράταση του ορίου ηλικίας των δικαστικών λειτουργών, όταν το σύνταγμα είναι ρητό και το απαγορεύει» και τόνισε «ότι ικανοποιεί το δικαστικό σώμα η αρνητική στο αίτημα αυτό θέση του υπουργού Δικαιοσύνης».
Το λόγο έλαβε και η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, η οποία απήντησε σε όσους αντιδρούν στους χειρισμούς της αναφορικά με το ενδεχόμενο αύξησης του ορίου ηλικίας των δικαστών, θέμα το οποίο συζητήθηκε και κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
“Δεν κατανοώ ούτε δικαιολογώ ορισμένες μεμονωμένες φωνές που έσπευσαν να κριτικάρουν τη συνάντηση αυτή και να την χαρακτηρίσουν ως συναλλαγή” είπε και πρόσθεσε πως η επέκταση του ορίου ηλικίας “ετέθη γιατί με πολύ πρόσφατα
νομοθετήματα οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι υπάλληλοι της Βουλής έχουν αύξηση ορίου ηλικίας, όλοι οι πρόεδροι των Ανεξάρτητων Αρχών έχουν ως όριο αποχώρησης το 73ο έτος, οι συμβολαιογράφοι και οι υποθηκοφύλακες το 70ο. Καταφανέστατο είναι ότι οι δικαστές που είχαν υπεροχή περιέρχονται σε δυσμενή διάκριση έναντι όλων των άλλων. Το ευρωπαϊκό δίκαιο έχει διατάξεις παρόμοιου περιεχομένου του συντάγματος για την αρχή της ίσης μεταχείρισης και στην απασχόληση και σε συνάρτηση ότι το σύνταγμα χρήζει ερμηνείας – έχει τεθεί προς προστασία των δικαστών και όχι εις βάρος τους – Θα είμαστε έτοιμοι στο μέλλον να καταθέσουμε όλα τα επιχειρήματα για να κάνουμε ανταλλαγή απόψεων για να ευρεθεί η καταλληλότερη λύση”.
Στη Γενική Συνέλευση της Ενώσεως Εισαγγελέων, παρέστη και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ.Σακελλαρίου, ο οποίος αναφέρθηκε στις πρόσφατες επικρίσεις που δέχθηκε για τους χειρισμούς του στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών.