Γεν.Συνέλευση ΕΔΕ: Προτάσεις και εκκλήσεις για διακοπή των κινητοποιήσεων

0

Στην ετήσια, τακτική Γενική Συνέλευση των μελών της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Εφετείο Αθηνών, παραβρέθηκαν οι κ.κ.; Αντώνης Ρουπακιώτης, υπουργός Δικαιοσύνης, Χαρ. Αθανασίου, αν. υπουργός Εσωτερικών, οι βουλευτές Ζωή Κωνσταντοπούλου, Θεοδώρα Τζάκρη, Βασ. Καπερνάρος, Σπ. Χαλβατζής, η πρόεδρος και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ρένα Ασημακοπούλου και Ιωάννης Τέντες, ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Καραβοκύρης, ο τέως πρωθυπουργός και πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας ε.τ. Παναγιώτης Πικραμμένος, ο τέως πρωθυπουργός Ιωάννης Γρίβας,
οι τέως εισαγγελείς του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς, Π. Δημόπουλος, Α. Σταθόπουλος καθώς και εκπρόσωποι των άλλων Δικαστικών Ενώσεων.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης μετέφερε τη δέσμευση τόσο του Πρωθυπουργού όσο και τη δική του, καταθέτοντας δέσμη τεσσάρων προτάσεων, στο πλαίσιο αναζήτησης λύσης για τις κινητοποιήσεις των Δικαστών και των Εισαγγελέων που έχουν ξεκινήσει από τις 17 Σεπτεμβρίου 2012. Συγκεκριμένα:

Πρώτον, θα υπάρξει ευνοϊκή νομοθετική ρύθμιση για όσους έχουν πάρει στεγαστικά δάνεια και έχουν υποστεί μειώσεις των αποδοχών τους άνω του 30%

Δεύτερον, η καταβολή των αναδρομικών του 2011 που είχαν κερδίσει οι δικαστές με αποφάσεις του Μισθοδικείου θα καταβληθούν σε μετρητά (όχι σε ομόλογα) εντός του Ιανουαρίου 2013.

Τρίτον, δεν θα οχληθούν  από τις Τράπεζες οι δικαστές που έχουν εξαγοράσει πρόωρα τα ομόλογα που είχαν λάβει, αντί μετρητών, από τα αναδρομικά των περασμένων ετών.

Τέταρτον, δεν απορρίπτεται το αίτημα του δικαστικού κλάδου να ενταχθεί ένα από τα επιδόματά τους (επίδομα αποζημίωσης) στο βασικό μισθό τους, έτσι ώστε να αυξηθούν οι αποδοχές τους, αλλά δεν μπορεί αυτό να γίνει τώρα, πριν καταβληθεί δηλαδή η δόση από το ΔΝΤ. 

Η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, αρεοπαγίτης Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου κατά την ομιλία της τόνισε ότι η διακοπή των συνεδριάσεων των δικαστηρίων «δεν έχει αντισυνταγματικό χαρακτήρα, αφού δια μέσου αυτού, οι δικαστές κατατείνουν στην προστασία της δικαστικής ανεξαρτησίας και την εξασφάλιση εφαρμογής των διατάξεων των άρθρων 87 και 88 του Συντάγματος, οι οποίες σαφώς παραβιάζοντα» και σαφώς οι παραβιάσεις αυτές «θέτουν σε κίνδυνο την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης με τις υπερβολικές μειώσεις οι οποίες επιβληθήκαν στις αποδοχές τους (υπερβαίνουν το 50%) που είναι οι μεγαλύτερες μειώσεις σε ολόκληρο το Δημόσιο τομέα».

Επίσης, η κυρία Θάνου επεσήμανε ότι αυτό που ενοχλεί τους δικαστές είναι η αδιαλλαξία της Κυβέρνησης απέναντι στα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα τους και όπως τόνισε, το Μνημόνιο δεν εφαρμόζεται για όλους, αφού εξαιρούνται των περικοπών οι υπάλληλοι της ΕΥΠ και των ΚΕΠΕ.

Η πρόεδρος της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων έκλεισε την ομιλία της, διαβεβαιώνοντας ότι οι δικαστές δεν εξαρτούν την άσκηση των καθηκόντων τους από το ύψος των αποδοχών τους και διαβεβαιώνουν τον ελληνικό λαό ότι μπορεί και πρέπει να εξακολουθεί να εμπιστεύεται του Έλληνες δικαστές», σημειώνοντας «Δια των αποφάσεων μας θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα των πολιτών, όταν αυτά παραβιάζονται και δεν δεχόμαστε υποδείξεις περί πατριωτικού καθήκοντος από κανέναν».

Από την πλευρά της η προέδρους του Αρείου Πάγου Ρένα Ασημακοπούλου, επισήμανε ότι αναγνωρίζει τον κόπο και τον μόχθο των συνάδελφων της, πλην όμως με την αποχή την οποία πραγματοποιούν, υπολειτουργούν τα δικαστήρια, κάτι που αποβαίνει τελικά εις βάρος της κοινωνίας.

«Σας καλώ να αναζητήσουμε τρόπους αντίδρασης που δεν αντιβαίνουν στο Σύνταγμα και κυρίως δεν αποβαίνουν σε βάρος του λαού» ανέφερε η πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Ολοκληρώνοντας την ομιλία της η κυρία Ασημακοπούλου κάλεσε τους συναδέλφους της να επιστρέψουν στις δικαστικές αίθουσες και να αναλάβουν τις ευθύνες τους, σημειώνοντας πως οι καιροί είναι κρίσιμοι και οι ευθύνες ιστορικές.

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ι. Τέντες κάλεσε τους δικαστές να επανέλθουν  στις έδρες και να κατεβάσουν το βλέμμα στην κοινωνία, η οποία ζητά από τους εκπρόσωπους της Δικαιοσύνης να αντιμετωπίσουν τη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά και τη βία.

«Οι δικαστές μπορούν να παραιτηθούν από τη θέση τους, όχι όμως από το καθήκον τους. Αυτές οι αντιδράσεις αναιρούν το ρόλο των δικαστικών λειτουργών», είπε ο κ. Τέντες, καλώντας του συναδέλφους του να αντιμετωπίσουν την κρίση με αξιοπρέπεια, παρά το γεγονός ότι οι περικοπές τους υπήρξαν «δυσανάλογες και ασύμμετρες» σε σχέση με αυτές των άλλων «ισόκυρων λειτουργιών του πολιτεύματος», ενώ χαρακτήρισε «υπέρμετρες τις αντιδράσεις των δικαστών».

Σχόλια