Για κατάθεση κλήθηκε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος από την εισαγγελία Κωνσταντινουπόλεως

0

Η Εισαγγελία Κωνσταντινουπόλεως κάλεσε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο να καταθέσει στο πλαίσιο έρευνας την οποία διεξήγαγε, μετά από μηνυτήρια αναφορά ενός βουλγαρικής καταγωγής Τούρκου πολίτη, σύμφωνα με την οποία ο κ. Βαρθολομαίος παραβίασε την πρόσφατη απόφαση του 4ου τμήματος του τουρκικού Εφετείου, που απαγορεύει στο Πατριαρχείο να χρησιμοποιεί τον όρο «οικουμενικό».

Συγκεκριμένα ο Πατριάρχης στη συνάντηση της παγκόσμιας ορθοδόξου νεολαίας στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο μήνα, έκανε λόγο για τον «οικουμενικό χαρακτήρα του Πατριαρχείου», το οποίος προφανώς ενόχλησε τον τουρκικής καταγωγής πολίτη, ο οποίος και προέβη στην εν λόγω μήνυση.

Ωστόσο, νομικοί κύκλοι εκφράζουν έκπληξη για την εξέλιξη, καθώς η υπόθεση είχε τεθεί στο αρχείο από τον προϊστάμενο της εισαγγελίας μετά τις εξηγήσεις που έδωσαν οι νομικοί σύμβουλοι του Πατριαρχείου.

Ο επικεφαλής της εισαγγελίας βρίσκεται σε άδεια. Ερευνάται το πώς αναβίωσε η έρευνα για αναφορά που είχε τεθεί στο αρχείο. Είναι ωστόσο η πρώτη φορά που εισαγγελέας προχωρά σε μια δικονομική ενέργεια που εμπλέκει τον Οικουμενικό Πατριάρχη για θέμα καθαρά εκκλησιαστικό.