Γιατροί χωρίς Σύνορα: απαράδεκτες συνθήκες στα κέντρα κράτησης μεταναστών

0

H Διεθνής ομάδα ιατρικής βοήθειας Γιατροί Χωρίς Σύνορα, καταδίκασε με έκθεσή της τις ανθυγιεινές συνθήκες που επικρατούν στα ειδικά κέντρα κράτησης των μεταναστών, οι οποίοι εισήλθαν στην Ελλάδα με παράνομο τρόπο. Στην έκθεση εκφράζεται επίσης ανησυχία για τις εγκαταστάσεις στις οποίες κρατούνται οι μετανάστες καθώς συνήθως βρίσκεται μεγάλος αριθμός ατόμων σε περιορισμένο χώρο, σε ανθυγιεινές συνθήκες και χωρίς καμία πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη.

«Οι επιπτώσεις στην υγεία αυτών των ανθρώπων είναι πολύ σοβαρές» δήλωσε η κ. Ιωάννα Κοτσιώνη. εκπρόσωπος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Η οργάνωση επέκρινε την Ελλάδα για την πρόκληση άσκοπης ταλαιπωρίας αλλά και σωματικών βλαβών στους μετανάστες και κάλεσε τη χώρα
να σταματήσει την πρακτική αυτή αλλά και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις του μεταναστευτικού.

Τον περασμένο μήνα, ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Nils Muižnieks, προέτρεψε την Ελλάδα να μην συμπεριλάβει συγκεκριμένη ρύθμιση στο σχέδιο νόμου για τη μετανάστευση, με την οποία θα επιτρέπεται στην κυβέρνηση να απελαύνει τους μετανάστες μετά την απόρριψη των καταγγελιών τους για κακομεταχείριση.

Τον Φεβρουάριο του 2013, η Ομάδα για την Αυθαίρετη Κράτηση (WGAD), επίσης κάλεσε την Ελλάδα να βελτιώσει τις συνθήκες κράτησης των μεταναστών.

http://www.msf.gr/publications/anafora-drasis-sta-kentra-kratisis-metanaston

Σχόλια