Γιατρός ένοχος για ανθρωποκτονία από αμέλεια

0

Το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου καταδίκασε σε φυλάκιση 15 μηνών με τριετή αναστολή γιατρό του νοσοκομείου της Ρόδου, ο οποίος κατηγορείτο για ανθρωποκτονία από αμέλεια ενός 23χρονου Βρετανού τουρίστα το καλοκαίρι του 2000.
Το δικαστήριο απάλλαξε από κάθε κατηγορία τους δύο άλλους γιατρούς του νοσοκομείου που ήταν επίσης κατηγορούμενοι.
Πρωτόδικα, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου είχε καταδικάσει και τους τρεις γιατρούς σε φυλάκιση τριών ετών και στη συνέχεια το Εφετείο τους έκρινε αθώους. Η υπόθεση έφθασε στο ακροατήριο έπειτα από αναίρεση που άσκησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου
Η υπόθεση, η οποία απασχόλησε μέχρι και το βρετανικό κοινοβούλιο τα προηγούμενα χρόνια, εκτυλίχθηκε το καλοκαίρι του 2000, όταν ο 23χρονος Βρετανός, επιστρέφοντας από διασκέδαση στο δωμάτιο ξενοδοχείου στο Φαληράκι όπου διέμενε, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, έπεσε από ύψος περίπου 10 μέτρων στο έδαφος, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά.
Αμέσως, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο της Ρόδου και παρά τις προσπάθειες που έγιναν από τους γιατρούς, ο νεαρός υπέκυψε στα τραύματά του τρεις ώρες αργότερα. Λίγες μέρες αργότερα, οι γονείς και η οικογένεια του νεαρού, κατηγόρησαν τους γιατρούς του νοσοκομείου της Ρόδου, ότι δεν έπραξαν το καθήκον τους γεγονός που προκάλεσε την εισαγγελική έρευνα.
Η οικογένεια του 23χρονου υποστηρίζει ότι ο ένας νεφρός του νεαρού είχε αφαιρεθεί από τους γιατρούς του νοσοκομείου και είχε πωληθεί, πράγμα που δεν αποδείχθηκε από την εισαγγελική έρευνα και την ακροαματική διαδικασία, καθώς ο νεφρός είχε αφαιρεθεί πράγματι για ιατρικούς λόγους (ιστολογικές εξετάσεις) αλλά ωστόσο είχε σταλεί στη συνέχεια στις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες της Βρετανίας, όπου και υπεβλήθη σε ειδικό τεστ DNA επειδή είχε αμφισβητηθεί επίσης ότι επρόκειτο για τον πραγματικό.

Σχόλια