Γιώργος Παπανδρέου: «Θα αντιμετωπίσουμε κάθε εμπόδιο στην εφαρμογή της ευνομίας και του κράτους δικαίου»

0

Τη βούλησή του να αντιμετωπίσει «κάθε κατεστημένη αντίληψη και πρακτική που είναι εμπόδιο στην εφαρμογή της ευνομίας και ενός κράτους δικαίου που προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών μας» εξέφρασε χθες ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου μετά τη συνάντησή του με τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή, Νικηφόρο Διαμαντούρο στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο πρωθυπουργός επαίνεσε τον κ. Διαμαντούρο για το έργο του στην Ελλάδα (όπου υπήρξε ο πρώτος επικεφαλής του Συνηγόρου του Πολίτη) αλλά και στην Ευρώπη (όπου εξελέγη Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής, δηλαδή Συνήγορος του Πολίτη για ολόκληρη την ενωμένη Ευρώπη) και πληροφορήθηκε με ενδιαφέρον τις ενέργειες του Ευρωπαίου αξιωματούχου για την προώθηση των δικαιωμάτων Ελλήνων πολιτών υπό την ευρωπαϊκή τους ιδιότητα.
Από την πλευρά του, ο κ. Διαμαντούρος δήλωσε απολύτως διαθέσιμος για την προώθηση του κράτους δικαίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στάθηκε ιδιαίτερα στην άριστη, όπως είπε, συνεργασία του με τον διάδοχό του στον Συνήγορο του Πολίτη, Γιώργο Καμίνη. Εξάλλου, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον κ. Παπανδρέου για τη στήριξή του, λέγοντας ότι θα τον βοηθήσει πάρα πολύ «στην προοπτική μιας περαιτέρω θητείας».
Ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής εκλέγεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις αρχές κάθε κοινοβουλευτικής θητείας. Ο κ. Διαμαντούρος εξελέγη στη θέση αυτή το 2003, μετά τη συνταξιοδότηση του πρώτου Διαμεσολαβητή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γιάκομπ Σόντερμαν. Έναν χρόνο αργότερα επανεξελέγη για δεύτερη θητεία και τον προσεχή Ιανουάριο η νέα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που προέκυψε από τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου θα κρίνει αν θα ανανεώσει την εμπιστοσύνη της στο πρόσωπό του ή θα προτιμήσει κάποιον από τους δύο συνυποψηφίους του, τον Ιταλό Βιτόριο Μποτόλι και τον Βέλγο Πιερ-Υβ Μονέτ. Και οι τρεις θα παρουσιαστούν για ακρόαση ενώπιον της Επιτροπής Αναφορών στις 30 Νοεμβρίου.

Σχόλια