ΓΣΕΕ: Προσφυγή στο ΕΔΑΔ κατά της απόφασης του ΣτΕ για τη μείωση μισθών

0

Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ), Γιάννης Παναγόπουλος, εξέφρασε την πρόθεση για προσφυγή στο Συμβούλιο της Ευρώπης και το Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατά της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Ειδικότερα, οι δικαστές του ΣτΕ έκριναν συνταγματική τη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, την κατάργηση της μετενέργειας και την κατάργηση της αρμοδιότητας των κοινωνικών εταίρων να αποφασίζουν το ύψος του κατώτερου μισθού που προέβλεπε η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου 6 του 2012 (ΠΥΣ 6/2012), στο πλαίσιο του δεύτερου Μνημονίου, ενώ ως αντισυνταγματική έκρινε την κατάργηση της δυνατότητας των εργαζομένων να προσφύγουν μονομερώς στη διαιτησία. Κατά της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου 6, είχαν προσφύγει το 2012, η ΓΣΕΕ η ΟΤΟΕ και άλλες οργανώσεις.

«Δεν παραβλέπουμε ότι η απόφαση δεν μας δικαιώνει στη μείωση των μισθών των φτωχών εργαζομένων. Μας δικαιώνει, όμως, πλήρως στον τομέα των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων και του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) και ως εκ τούτου αποτελεί μία μεγάλη ρωγμή στην άκαμπτη λογική του μνημονίου», τόνισε σχετικά ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ, κ. Παναγόπουλος.

Παράλληλα, ο γγ της ΓΣΕΕ, Νίκος Κιουτσούκης,δήλωσε πως: «Η επανάκτηση του δικαιώματος της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία επαναφέρει στον ΟΜΕΔ μία σειρά κρίσιμων αρμοδιοτήτων και αποτελεί σημαντικό βήμα για την επιστροφή στη συλλογική διαπραγμάτευση και αποδυναμώνει την αντεργατική πρακτική των ατομικών συμβάσεων».

 

Σχόλια