spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΕλλάδαH απ. 95/2013 Ολ. ΣτΕ | Δεν δικαιούνται οι δικαστικοί υπάλληλοι το...

H απ. 95/2013 Ολ. ΣτΕ | Δεν δικαιούνται οι δικαστικοί υπάλληλοι το επίδομα των 176 ευρώ

spot_img
spot_img
spot_img

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την υπ. αριθμ. 95/2013 απόφασή της [PDF], έκρινε ότι οι δικαστικοί υπάλληλοι δε δικαιούνται το επίδομα των 176 ευρώ κάνοντας δεκτή την αίτηση αναίρεσης του Ελληνικού Δημοσίου, η οποία στρεφόταν κατά απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης, με την οποία αναγνωριζόταν η πρόσθετη παροχή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης, 25 δικαστικοί υπάλληλοι είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη με αίτημα την καταβολή του επιδόματος των 176 ευρώ για την τριετία 2003-2005 κατ’ εφαρμογή του άρθρου 14 του ν. 3016/2002. Οι υπάλληλοι υποστήριζαν ότι η μη καταβολή του συνιστά παραβίαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας καθώς το σχετικό επίδομα έχει καταβληθεί σε αρκετές κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων. Επίσης, επεσήμαναν ότι η χορήγηση του επίμαχου επιδόματος έχει λάβει το χαρακτήρα γενικής μισθολογικής προσαύξησης των αποδοχών των υπαλλήλων, οι οποίοι αμείβονται σύμφωνα με το ενιαίο μισθολόγιο. Να σημειωθεί ότι το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης έκρινε ότι η κατ’ εξαίρεση χορήγηση του επιδόματος σε ορισμένες μόνο κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων συνιστά άνιση μεταχείριση.

Το Δημόσιο αναιρεσίβαλε την εφετειακή απόφαση και η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, με την υπ. αριθμ. 95/2013 απόφασή της, απέρριψε τους ισχυρισμούς των υπαλλήλων καθώς, όπως τονίστηκε, αυτοί λάμβαναν πρόσθετες μισθολογικές παροχές που ξεπερνούσαν το επίμαχο ποσό των 176 ευρώ. Τέλος, υπογραμμίστηκε ότι το επίδομα παρέχεται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και δεν μπορεί να θεμελιωθεί υποχρέωση της Πολιτείας για επέκταση της χορήγησης αυτού βάσει της συνταγματικής αρχής της ισότητας.

Τέλος, ο κ. Αντ. Αργυρός, τ. υπουργός Επικρατείας και Νομικός Σύμβουλος του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε σχετικό σχόλιό του, επισημαίνει ότι “Ο Άρειος Πάγος με τις υπ’ αρ. 574-577/2009 αποφάσεις του κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το επίδομα των 176€ απέκτησε χαρακτήρα προσαύξησης μισθού, άρα δικαιούνται να το παίρνουν όλοι οι εργαζόμενοι για λόγους ισότητας. Έτσι, επικύρωσε την καταβολή του επιδόματος σε εργαζομένους νοσοκομείων και άλλων ΝΠΔΔ με αμετάκλητη απόφασή του. Έκρινε, δε, ότι η ειδική αυτή παροχή των 176 ευρώ έχει την έννοια της προσαύξησης μισθού, καθώς έχει χορηγηθεί με υπουργικές αποφάσεις σε μεγάλο αριθμό υπαλλήλων με διαφορετικές εργασιακές συνθήκες. «Η διαδοχική χορήγηση της παροχής», τονίζει ο Άρειος Πάγος στις ως άνω αποφάσεις, «σε όλους σχεδόν τους υπαλλήλους του Δημοσίου, των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ που αμείβονται κατά τις διατάξεις του μισθολογίου του προσωπικού της δημόσιας διοίκησης, αδιακρίτως φορέα, είδους και συνθηκών εργασίας, κατέστησε την παροχή αυτή προσαύξηση του μισθού και συνεπώς οι αμειβόμενοι σύμφωνα με τις διατάξεις αυτές δικαιούνται να λαμβάνουν την παροχή κατ΄ εφαρμογή της αρχής της ισότητας». Οι δικαστικοί υπάλληλοι όμως, δεν δικαιούνται το επίδομα των 176 ευρώ, αποφάσισε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας και έκανε δεκτή αίτηση αναίρεσης του Δημοσίου κατά αποφάσεως του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης που είχε κρίνει το αντίθετο και τούτο γιατί αφενός δεν συντρέχει η αναγκαία κατά νόμο προϋπόθεση για τη χορήγηση του επιδόματος των 176 ευρώ στους δικαστικούς υπαλλήλους, καθώς αυτοί λάμβαναν πρόσθετες μισθολογικές παροχές, που υπερβαίνουν το επίμαχο ποσό (176 ευρώ) και αφετέρου δεν απορρέει από τη συνταγματική αρχή της ισότητας η υποχρέωση της Πολιτείας να εκτείνει τη χορήγηση του επιδόματος αυτού στους δικαστικούς υπαλλήλους. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, συνεχίζει η απόφαση του ΣτΕ, το επίδομα αυτό παρέχεται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, μη εξομοιούμενο με μισθό, ανεξαρτήτως αν η παροχή αυτή χορηγείται παρανόμως σε άλλες κατηγορίες υπαλλήλων. Δεν μπορεί να θεμελιωθεί στη συνταγματική αρχή της ισότητας αφενός δικαίωμα των εργαζομένων και αφετέρου υποχρέωση της Πολιτείας για επέκταση μη νόμιμης δράσης”. Ο κ. Αργυρός καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι “στ’ όνομα της «δημοσιονομικής κρίσεως» oι εργαζόμενοι με αντίξοες και τριτοκοσμικές συνθήκες δικαστικοί υπάλληλοι, στερούνται μ’ αυτόν το τρόπο ένα επίδομα που ελάμβανε το σύνολο σχεδόν των δημοσίων υπαλλήλων με αρκετές αποφάσεις του Αρείου Πάγου ενώ δεν παραπέμπεται για τελική κρίση το θέμα στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο!”

H απ. 95/2013 Ολ. ΣτΕ | Δε δικαιούνται οι δικαστικοί υπάλληλοι το επίδομα των 176 ευρώ by LawNet

spot_img

Lawjobs