Η απόδραση του “Αλ Καπόνε” οδήγησε στην παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης

0

Στην Κύπρο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας έκανε δεκτή την παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Κύπρου Χρυσοστομίδη, ο οποίος ανέλαβε την ευθύνη για την απόδραση του ισοβίτη κατάδικου Αντώνη Προκοπίου Κίτα, επίσης γνωστός κι ως «Αλ Καπόνε».
Ο Κύπρος Χρυσοστομίδης υπέβαλε για πρώτη φορά την παραίτησή του την περασμένη Παρασκευή χωρίς να γίνει αποδεκτή. Επανήλθε με το ίδιο αίτημα στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με κύριο θέμα συζήτησης τη λήψη αποφάσεων για το θέμα της απόδρασης και διόρθωσης σαθρών καταστάσεων στις Κεντρικές Φυλακές.
Χαρακτηρίζοντας την υπόθεση Κίτα παρά πολύ σοβαρή, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι το θέμα δεν τελειώνει εδώ και ότι χρειάζεται ο διορισμός ανακριτών και πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης.
Επίσης κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι εκμεταλλεύθηκε πολιτικά το θέμα.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε έντονη δυσαρέσκεια για τις τρεις αποδράσεις βαρυποινιτών τους τελευταίους έξι μήνες και για το φαινόμενο βαρυποινίτες να διάγουν μήνες ολόκληρους σε κλινικές, νοσοκομεία και αναπαυτήρια».
Είπε ότι πρόθεσή του είναι να ληφθούν μέτρα, τα οποία θα επιλύουν τα διαχρονικά προβλήματα και όχι να επιλύουν προσωρινά κάποιες εκφάνσεις τους.
Η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας απέστειλε επιστολή στις Κεντρικές Φυλακές, με εισήγηση να τεθούν σε διαθεσιμότητα έξι άτομα, περιλαμβανομένου του Διευθυντή των Φυλακών, σε σχέση με την υπόθεση «Αλ Καπόνε».
Εν τω μεταξύ, άρχισαν και οι διαδικασίες για αποκάλυψη των τραπεζικών λογαριασμών του Κίτα, μετά την ανεύρεση στο δωμάτιο του Απολλώνειου νοσοκομείου όπου νοσηλευόταν εγγράφου σύμφωνα με το οποίο είχε καταθέσεις περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ. Η γνησιότητα του εγγράφου διερευνάται.
Ο Κίτας είχε καταδικασθεί για το βιασμό και τη δολοφονία δύο γυναικών και κατάφερε να αποδράσει από το νοσοκομείο την περασμένη Παρασκευή.

Σχόλια