spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΕλλάδαH απόφαση 460/2013 ΣτΕ | Αντισυνταγματικές βασικές διατάξεις του Ν. 3838/2010

H απόφαση 460/2013 ΣτΕ [Doc] | Αντισυνταγματικές βασικές διατάξεις του Ν. 3838/2010

spot_img

Mε την απόφαση [PDF] της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας προβλέπεται ότι η διαδικασία χορήγησης της ιθαγένειας σε αλλοδαπούς έρχεται σε αντίθεση με διατάξεις του Συντάγματος καθώς η πολιτογράφηση βασίζεται σε τυπικές προϋποθέσεις (χρόνος νόμιμης διαμονής του αιτούντος αλλοδαπού στην Ελλάδα, φοίτηση σε ελληνικό σχολείο για συγκεκριμένο αριθμό ετών, ανυπαρξία καταδίκης για σοβαρά ποινικά αδικήματα), οι οποίες δε συνδυάζονται με ουσιαστικά κριτήρια ώστε να διαπιστωθεί αν συντρέχει η βάσιμη προϋπόθεση του γνήσιου δεσμού του αλλοδαπού με την ελληνική κοινωνία.

Συνεπώς, οι επίμαχες ρυθμίσεις του νόμου, σύμφωνα με την απόφαση, καθιστούν επισφαλή τη διαδικασία απόδοσης της ελληνικής ιθαγένειας. Πιο αναλυτικά, το κριτήριο της διαμονής των γονέων επί πενταετία δεν τεκμηριώνει την ουσιαστική ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία αφού δε συνδυάζεται και με άλλα στοιχεία που θα προσέδιδαν στην διαμονή ουσιαστικά χαρακτηριστικά ένταξης. Στη συνέχεια, «ο νομοθέτης χρησιμοποιεί επίσης κριτήριο μη δυνάμενο να τεκμηριώσει την κατά τα ανωτέρω απαιτούμενη ουσιαστική ένταξη στην ελληνική κοινωνία του ανηλίκου τέκνου αλλοδαπών γονέων, αφού, μόνη η φοίτηση σε ελληνικό σχολείο, και μάλιστα μόνον επί μία εξαετία, δεν εγγυάται την επιζητούμενη ένταξη, δεδομένου ότι ο νόμος δεν αξιώνει και μία ουσιαστική σχέση των γονέων με τη χώρα, οι οποίοι γονείς είναι αρμόδιοι να αποφασίσουν για την απόκτηση ή μη της ιθαγένειας από το ανήλικο τέκνο τους.

Εξ άλλου, η χρονική διάρκεια της εκπαιδεύσεως υπολείπεται και της εννεαετούς φοιτήσεως που απαιτεί υποχρεωτικώς το Σύνταγμα (άρθρο 16 παρ.3) για τα παιδιά των Ελλήνων, τα οποία μάλιστα πλεονεκτούν ήδη λόγω της βαθμιαίας γνώσεως της γλώσσας και της εξοικειώσεως με το δεδομένο κοινωνικό περιβάλλον από της γεννήσεώς τους και πολύ πριν αρχίσει η εκπαίδευσή τους». Επίσης, αναφορικά με το ζήτημα της συμμετοχής αλλοδαπών στις εκλογές των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε ότι το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι επιφυλάσσεται μόνο στους Έλληνες πολίτες και δεν μπορεί να επεκταθεί και στους μη έχοντες την ιδιότητα αυτή, αν δεν προηγηθεί αναθεώρηση της σχετικής συνταγματικής διάταξης.

Τέλος, σημειώνεται ότι ο Πρωθυπουργός, κ. Αντ. Σαμαράς έχει ήδη δώσει εντολή στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, κ. Χαρ. Αθανασίου για να προωθηθεί η αναγκαία τροποποιητική παρέμβαση στον ισχύοντα νόμο, ενώ υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση είχε αναστείλει τις διαδικασίες απονομής ιθαγένειας εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ.

H απόφαση 460 2013 ΣτΕ [Doc] Αντισυνταγματικές βασικές διατάξεις του Ν. 3838 2010

spot_img

Lawjobs