spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΕλλάδαΗ απόφαση του ΣτΕ - Συνταγματικός ο νόμος πλαίσιο για τα ΑΕΙ...

Η απόφαση του ΣτΕ – Συνταγματικός ο νόμος πλαίσιο για τα ΑΕΙ (Doc)

spot_img
spot_img
spot_img

 

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε σύμφωνο με το Σύνταγμα το Ν. 4009/2011 και τον τροποποιητικό αυτού Ν. 4076/2012, με τις υπ’ αριθ. 519-525/2015 αποφάσεις του επί των προσφυγών που είχαν ασκηθεί εκ μέρους της πανεπιστημιακής κοινότητας (ΑΕΙ, καθηγητές) το 2012.

Οι αιτούντες ζητούσαν την ακύρωση ως αντισυνταγματικών των υπουργικών αποφάσεων που εκδόθηκαν κατ’ εξουσιοδότηση του Ν.4009/2011 και ρύθμιζαν διάφορα θέματα, όπως την διαδικασία εκλογής μελών στο συμβούλιο του Πανεπιστημίου, την ηλεκτρονική ψηφοφορία, την ταξινόμηση ψήφου κλπ. Με τις ανωτέρω αποφάσεις του ΣτΕ, όλοι οι ισχυρισμοί των αιτούντων απορρίφθηκαν ως αβάσιμοι.

Ειδικότερα, ως προς τον ισχυρισμό ότι οι υπουργικές αποφάσεις που εκδόθηκαν κατ’ εξουσιοδότηση του νόμου 4009/2011 είναι αντισυνταγματικές και παράνομες, διότι η εξουσιοδότηση ήταν γενική και αόριστη, κατά παράβαση του άρθρου 43 παρ. 2 του Συντάγματος, και καταλείποντας στη διοίκηση απόλυτη ευχέρεια καθορισμού της διαδικασίας εκλογής των μελών του συμβουλίου των Α.Ε.Ι, και του τρόπου διεξαγωγής της ψηφοφορίας, το ΣτΕ αποφάσισε δεν υφίσταται θέμα αντισυνταγματικότητας, δεδομένου τα ζητήματα αυτά έχουν λεπτομερειακό και τεχνικό χαρακτήρα.

Επίσης, ο ισχυρισμός των αιτούντων ότι με την εκλογή και εξωτερικών μελών στο Συμβούλιο του Πανεπιστημίου παραβιάζεται το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων όπως θεσπίζεται στο άρθρο 16 του Συντάγματος, κρίθηκε ως αβάσιμος, διότι η επιλογή των εξωτερικών μελών γίνεται με εκλογή από τα εσωτερικά μέλη, χωρίς καμία μεσολάβηση της διοίκησης, και μετά την εκλογή τους καθίστανται όργανα πλήρως εντεταγμένα στο Πανεπιστήμιο. Επίσης, η απόφαση αναφέρει ότι αντλούν τη νομιμοποίηση τους από την αυξημένη πλειοψηφία που απαιτείται για την εκλογή τους, απολαμβάνοντας έτσι ευρύτερης αποδοχής, και ότι, εν πάση περιπτώσει, τα εξωτερικά αυτά μέλη αποτελούν μειοψηφία μέσα στο Συμβούλιο και μπορούν να παυθούν μετά από ψηφοφορία των εσωτερικών μελών. Ακόμα, αναφέρεται ότι πουθενά στο Σύνταγμα δεν επιβάλλεται συγκεκριμένο πρότυπο οργανώσεως των Α.Ε.Ι., αφήνοντας στην διακριτική ευχέρεια του νομοθέτη την εισαγωγή ρυθμίσεων όπως είναι η εκλογή εξωτερικών μελών στα πανεπιστημιακά συμβούλια, όταν το κρίνει απαραίτητο σύμφωνα με τις κρατούσες συνθήκες.

Επιπροσθέτως, ο ισχυρισμός ότι η πρόβλεψη ηλεκτρονικής ψηφοφορίας προάγει την αδιαφάνεια και δεν διασφαλίζει την μυστικότητα της ψήφου, απορρίφθηκε ως αβάσιμος διότι ο νομοθέτης έχει θεσπίσει λεπτομερείς τεχνικές ρυθμίσεις για τη διαδικασία αυτή, διασφαλίζοντας εξόχως την αποτελεσματικότητα και αξιοπιστία της.

Το πλήρες κείμενο της υπ.αρ. 519/2015 απόφασης του ΣτΕ

spot_img

Lawjobs