Η Αρχή Προσωπικών Δεδομένων επανεξετάζει το ενδεχόμενο δημοσιοποίησης των ονομάτων των φυγόστρατων

0

Μέλη της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων εμφανίζονται πρόθυμα να επανεξετάσουν το θέμα της δημοσιοποίησης των ονομάτων των φυγόστρατων, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Υπουργός Άμυνας κατηγορεί την Αρχή ότι τον εμποδίζει να δώσει στη δημοσιότητα τα συγκεκριμένα ονόματα, παρά το γεγονός ότι η σχετική απαγόρευση αφορούσε σε αίτημα του υπουργείου τον Μάρτιο του 2005, με ελλιπή στοιχεία, την στιγμή που η όλη υπόθεση βρισκόταν στα αρχικά σημεία της έρευνας.

Η Αρχή εμμένει στην απόφαση για το αίτημα του Μαρτίου 2005, ωστόσο δηλώνει διατεθειμένη να επανεξετάσει το θέμα, με επίκληση λόγων δημοσίου συμφέροντος, εάν προσκομισθούν όλα τα δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί, όπως μεγαλύτερος αριθμός εμπλεκομένων, περισσότερες αποδείξεις, παραπομπές ή καταδίκες και συμμετοχή στρατιωτικών.

Παράλληλα, τόσο η Αρχή όσο και το Δ΄Τμήμα του ΣτΕ, που επικύρωσε αυτή την απόφαση, τόνισαν ότι αυτό που πρέπει να προστατευθεί είναι οι πιθανοί λόγοι υγείας για την απαλλαγή τους, μέχρι να αποδειχθούν παράνομες και άκυρες οι ιατρικές γνωματεύσεις και οι διοικητικές πράξεις απαλλαγής.

Σχόλια