Η Βασιλική Θάνου, νέα Πρόεδρος του Αρείου Πάγου

0

 

Η κυρία Βασιλική Θάνου – Χριστοφίλου, Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, προήχθη στη θέση της Προέδρου του Αρείου Πάγου.

Η κυρία Βασιλική Θάνου – Χριστοφίλου, Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, προήχθη μετά από σχετική πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Ν. Παρασκευόπουλου, στη θέση της Προέδρου του Αρείου Πάγου. Αύριο αποχωρεί ο νυν πρόεδρος του Αρείου Πάγου, κ. Αθανάσιος Κουτρουμάνος

Λόγω του επικείμενου δημοψηφίσματος το υπουργικό συμβούλιο, δεν προχώρησε σε άλλες προαγωγές, κρίνοντας ως αναγκαία την κάλυψη της θέσης του Προέδρου του Αρείου Πάγου, καθώς το Α’ τμήμα του ανωτάτου δικαστηρίου έχει την ευθύνη διορισμού των δικαστικών αντιπροσώπων και της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.
Η νέα Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, λόγω αρχαιότητος, θα είναι και Πρόεδρος του Εκλογοδικείου.
 

Βιογραφικό Σημείωμα

Έτος Γέννησης: 1950
Τόπος Γέννησης: Χαλκίδα
Οικογενειακή κατάσταση: έγγαμος, με τρία τέκνα.
Πτυχίο: Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Mεταπτυχιακές Σπουδές: στο Παρίσι, Πανεπιστήμιο Paris ΙΙ, Σορβόννη, στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο.
Ξένες Γλώσσες: Γαλλικά και Αγγλικά, πολύ καλά
Εισήλθε στο Δικαστικό Σώμα το 1975 και προήχθη σε Πρόεδρο Πρωτοδικών, το 1992, σε εφέτη το 1996 και σε Πρόεδρο Εφετών το 2005. Μετά την προαγωγή της σε Αρεοπαγίτη , από το 2008 μέχρι το 2014 υπηρέτησε στο Δ΄Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου. Από το 2014 προήχθη σε Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου και προεδρεύει του ίδιου αυτού τμήματος.
Συμμετείχε σε πολλά Ευρωπαϊκά και Διεθνή Συνέδρια, σε θέματα σχετικά με το Δίκαιο και με τη Λειτουργία της Δικαιοσύνης ως εκπρόσωπος του Αρείου Πάγου, του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Εκλέχθηκε Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ((ΕΔΕ) κατά τις δύο τελευταίες θητείες ( 2012 – 2014, 2014-2016 ) ενώ είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΕ τα τελευταία δεκαπέντε (15) χρόνια. Επίσης, είναι μέλος της Ένωσης Αστικολόγων & της Ένωσης Δικονομολόγων.
Διδάσκει επί έξι (6) χρόνια στην Εθνική Σχολή Δικαστών (Αστικό Δίκαιο).

Επιστημονικές Εργασίες
α) «Το αστικό Δίκαιο και η Προστασία του Περιβάλλοντος», εισήγηση στο Συνέδριο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων,1997.
β) «Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης», εισήγηση στο συνέδριο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, 2001.
γ) «Η αγωγή (εξ αναγωγής) του ασφαλιστή κατά των ασφαλισμένων προσώπων, σε περίπτωση εξαίρεσης από την ασφαλιστική κάλυψη», εισήγηση στο Συνέδριο της Ένωσης Νομικών Δικαίου Ιδιωτικής Ασφάλισης και Ασφάλισης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ε.Ν.Δ.Ι.Α.Α.Τ.Α), 2011.
δ) «Ποιος δεν θεωρείται τρίτος και δεν δικαιούται αποζημίωσης από τον ασφαλιστή, άρθρο 6§2 και άρθρο 7 του Νόμου 489/1976», εισήγηση στο Συνέδριο της ‘Ενωσης Νομικών Δικαίου Ιδιωτικής Ασφάλισης και Ασφάλισης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ε.Ν.Δ.Ι.Α.Α.Τ.Α), 2012
ε) « Δικαστική Μεσολάβηση» Εισήγηση στο Συνέδριο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων , 2013.
στ) Θέματα από την πρόσφατη νομολογία του Αρείου Πάγου, στις διαφορές αποζημίωσης, από τροχαία ατυχήματα, Συνέδριο Επιθεώρησης Συγκοινωνιακού Δικαίου, 2014.