Η Βουλή απέρριψε την ένσταση αντισυνταγματικότητας για τον φόρο στα ακίνητα

0

Απορρίφθηκε από τη Βουλή, με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η ένσταση αντισυνταγματικότητας για τον φόρο στα ακίνητα που είχαν καταθέσει οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Υπέρ της αντισυνταγματικότητας ψήφισαν η Ανεξάρτητοι Έλληνες, ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΗΜΑΡ και το ΚΚΕ. Η Χρυσή Αυγή δεν τοποθετήθηκε στο θέμα.

Σύμφωνα με τη Χρυσούλα Γιαταγάνα, το θέμα της αντισυνταγματικότητας συνδέεται με την παραβίαση του άρθρου 4 του Συντάγματος, που ορίζει ότι κάθε φορολογούμενος συνεισφέρει ανάλογα με τις δυνατότητές του. Από την πλευρά της η Φεβρωνία Πατριανάκου, εισηγήτρια της ΝΔ, αντέτεινε ότι “Υπέρτερο κριτήριο είναι η δημόσια ωφέλεια, και εν προκειμένω η επίτευξη των σκοπών αυτού του φόρου”, επικαλούμενη σχετική απόφαση του ΣτΕ για το χαράτσι στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ «που αναφέρει ότι δεν παραβιάζεται η αρχή της καθολικότητας και της ισότητας του φόρου».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Λ. Κοντονής, επισήμανε ότι το χαράτσι ήταν νόμιμο επειδή ήταν προσωρινό γεγονός που πλέον ανατρέπεται ενώ πλέον πληρώνουν και τα ακίνητα που δεν κατοικούνται. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Βουλής εξετάζεται νομοσχέδιο που φορολογεί τα αγροτικά ακίνητα, Από την πλευρά του, ο Π. Κουκουλόπουλος ανέφερε ότι πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει συντεταγμένη πολιτεία χωρίς φόρο στα ακίνητα ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Ν. Τσούκαλης σημείωσε ότι: «η φοροδοτική ικανότητα σύμφωνα με το Σύνταγμα δεν κρίνεται από το αντικείμενο του φόρου, αλλά από το υποκείμενο, από το πρόσωπο, του φόρου».Από την πλευρά του το ΚΚΕ δια του Κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου Θ. Παφίλη υπενθύμισε ότι το Σύνταγμα λέει ότι κάθε ένας συνεισφέρει ανάλογα με τις δυνατότητές του.

Αμφιβολίες για τη συνταγματικότητα του νόμου διατύπωσε όμως και ο Ανδρέας Λοβέρδος ως εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών.

Σχόλια