Η Διακήρυξη της Συνόδου του Μπέργκεν για την Ανώτατη Εκπαίδευση

0

Στο τελικό κείμενο της Διακήρυξης της Συνόδου του Bergen, που αποτέλεσε ένα ακόμα βήμα για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού χώρου για την Ανώτατη Εκπαίδευση, κατέληξαν την Παρασκευή οι εκπρόσωποι 45 κρατών – μελών που μετέχουν στη Διαδικασία της Μπολώνια.

Η Ελληνίδα υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου έθεσε αντιρρήσεις ως προς την παράγραφο 7 του κειμένου της Διακήρυξης, στην οποία επαναλαμβανόταν η απόφαση του Βερολίνου του 2003, περί αναγνώρισης ενός συντομότερου του τριετούς κύκλου σπουδών σε προπτυχιακό επίπεδο. Τελικά έγινε δεκτό από την Ολομέλεια της Συνόδου των υπουργών να απαλειφθεί ο όρος βραχύτερης διάρκειας σπουδών στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Σύμφωνα με τη Διακήρυξη των Υπουργών, οι τρεις κύκλοι σπουδών παραμένουν ο προπτυχιακός, ο μεταπτυχιακός και ο διδακτορικός.

Όλες οι χώρες που θέλουν να είναι μέλη πρέπει να εγκαταστήσουν σύστημα για την ποιότητα στην εκπαίδευση, τη συσσώρευση πιστωτικών μονάδων και το παράρτημα του διπλώματος, ενώ οι αρχές επί των οποίων βασίζεται το σύστημα για την ενίσχυση της ποιότητας στην εκπαίδευση είναι η αξιοπιστία, η διαφάνεια, η πληροφόρηση και ο διάλογος.

Η επόμενη συνάντηση των 45 χωρών μελών που μετέχουν στη Διαδικασία της Μπολώνια θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο το 2007.

Σχόλια